DSpace Repository

Organik Olarak Yetiştirilen Frenküzümü Ve Bektaşiüzümü Çeşitlerinin Bazı Özelliklerinin Araştırılması

Show simple item record

dc.contributor.author Çelik, Elif
dc.date.accessioned 2022-08-12T10:47:22Z
dc.date.available 2022-08-12T10:47:22Z
dc.date.issued 2012
dc.date.submitted 2012
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1221
dc.description.abstract Bu çalışma, organik olarak yetiştirilen frenküzümü ve bektaşiüzümü çeşitlerinin bazı fenolojik ve pomolojik özellikleri ile antioksidan kapasitelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma ile frenküzümü ve bektaşiüzümü türlerinin yaygınlaşmasına, tanınmasına, üretim ve tüketim miktarlarının arttırılmasına katkı sağlanması hedeflenmiştir. Bu araştırmada, 2010 ve 2011 yılları arasında Trabzon (Hayrat) ilinde organik olarak yetiştiriciliği yapılan frenküzümü (Ribes nigrum, Ribes rubrum) türüne ait Ojebyn, Jonkheer van Tets, Tatran, Detvan çeşitleri ve bektaşiüzümü (Ribes uva-crispa) türüne ait Mucurines çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Bu çeşitlerin bazı pomolojik ve fenolojik özellikleri incelenmiştir. Daha sonra çeşitlerden alınan meyve örneklerinin en-boy, tane ağırlığı ve renk gibi fiziksel ölçümlerinin yanında suda çözünür kuru madde, titrasyon asitliği, pH gibi kimyasal analizleri yapılıp genel fiziksel ve kimyasal özellikleri ortaya konulduktan sonra, örneklerin antioksidan içerikleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, frenküzümünde toplam fenolik madde 3048.58-5435.01 µg GAE/g ta; toplam antosiyanin 110.63-686.50 µg siy-3-glk/g ta; askorbik asit 15.50- 37.36 mg/100ml; FRAP 9.35-13.72 µmol TE/g ta ve TEAC 10.58-20.13 µmol TE/g ta değerleri arasında bulunmuştur. Bektaşiüzümünde ise bu değerler; toplam fenolik madde 2533.08 µg GAE/g ta; askorbik asit 13.07 mg/100ml; FRAP 4.42 µmol TE/g ta ve TEAC 6.00 µmol TE/g ta olarak bulunmuştur., en_US
dc.description.abstract This study was prepared to determine some phenological characteristics, pomological characteristics and antioxidant capacity of currant and gooseberry varieties which are grown organically. By this study, it is aimed to help currant and gooseberry species to spread, recognition and contribute to increase production and consumption. This research was conducted between the years of 2010 and 2011 on 4 currant (Ribes nigrum, Ribes rubrum) cultivars (Ojebyn, Jonkheer van Tets, Tatran, Detvan) and a gooseberry (Ribes uva-crispa) cultivar (Mucurines) in the province of Trabzon (Hayrat) where they are cultivated organically. Some pomological and phenological characteristics of these cultivars were investigated. Then, besides physical measurements such as width-length, fruit weight and colour, chemical analysis such as water soluble solids, titration acidity, pH were performed. After the general physical and chemical characteristics, antioxidant properties of samples were determined too. According to the results, values for total phenolic matter of currant samples were found between 3048.58-5435.01 µg GAE/g fw; total anthocyanin between 110.63- 686.50 µg cyd-3-glu/g fw; ascorbic acid between 15.50-37.36 mg/100ml; FRAP between 9.35-13.72 µmol TE/g fw and TEAC between 10.58-20.13 µmol TE/g fw. The values of gooseberry samples were found as total phenolic matter 2533.08 µg GAE/g fw; ascorbic acid 13.07 mg/100ml; FRAP 4.42 µmol TE/g fw and TEAC 6.00 µmol TE/g fw. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Currant, Gooseberry, Antioxidant Capacity, Anthocyanin, FRAP, TEAC,Frenküzümü, Bektaşiüzümü, Antioksidan Kapasitesi, Antosiyanin, FRAP, TEAC en_US
dc.title Organik Olarak Yetiştirilen Frenküzümü Ve Bektaşiüzümü Çeşitlerinin Bazı Özelliklerinin Araştırılması en_US
dc.title.alternative INVESTIGATIONS ON SOME PROPERTIES OF CURRANT AND GOOSEBERRY VARIETIES GROWN IN ORGANIC CONDITION en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account