Bu çalışma, organik olarak yetiştirilen frenküzümü ve bektaşiüzümü
çeşitlerinin bazı fenolojik ve pomolojik özellikleri ile antioksidan kapasitelerini
belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma ile frenküzümü ve bektaşiüzümü türlerinin
yaygınlaşmasına, tanınmasına, üretim ve tüketim miktarlarının arttırılmasına katkı
sağlanması hedeflenmiştir.
Bu araştırmada, 2010 ve 2011 yılları arasında Trabzon (Hayrat) ilinde organik
olarak yetiştiriciliği yapılan frenküzümü (Ribes nigrum, Ribes rubrum) türüne ait
Ojebyn, Jonkheer van Tets, Tatran, Detvan çeşitleri ve bektaşiüzümü (Ribes uva-crispa)
türüne ait Mucurines çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Bu çeşitlerin bazı pomolojik
ve fenolojik özellikleri incelenmiştir. Daha sonra çeşitlerden alınan meyve örneklerinin
en-boy, tane ağırlığı ve renk gibi fiziksel ölçümlerinin yanında suda çözünür kuru
madde, titrasyon asitliği, pH gibi kimyasal analizleri yapılıp genel fiziksel ve kimyasal
özellikleri ortaya konulduktan sonra, örneklerin antioksidan içerikleri belirlenmiştir.
Çalışma sonucunda, frenküzümünde toplam fenolik madde 3048.58-5435.01
µg GAE/g ta; toplam antosiyanin 110.63-686.50 µg siy-3-glk/g ta; askorbik asit 15.50-
37.36 mg/100ml; FRAP 9.35-13.72 µmol TE/g ta ve TEAC 10.58-20.13 µmol TE/g ta
değerleri arasında bulunmuştur. Bektaşiüzümünde ise bu değerler; toplam fenolik
madde 2533.08 µg GAE/g ta; askorbik asit 13.07 mg/100ml; FRAP 4.42 µmol TE/g ta
ve TEAC 6.00 µmol TE/g ta olarak bulunmuştur.,
This study was prepared to determine some phenological characteristics,
pomological characteristics and antioxidant capacity of currant and gooseberry varieties
which are grown organically. By this study, it is aimed to help currant and gooseberry
species to spread, recognition and contribute to increase production and consumption.
This research was conducted between the years of 2010 and 2011 on 4 currant
(Ribes nigrum, Ribes rubrum) cultivars (Ojebyn, Jonkheer van Tets, Tatran, Detvan)
and a gooseberry (Ribes uva-crispa) cultivar (Mucurines) in the province of Trabzon
(Hayrat) where they are cultivated organically. Some pomological and phenological
characteristics of these cultivars were investigated. Then, besides physical
measurements such as width-length, fruit weight and colour, chemical analysis such as
water soluble solids, titration acidity, pH were performed. After the general physical
and chemical characteristics, antioxidant properties of samples were determined too.
According to the results, values for total phenolic matter of currant samples
were found between 3048.58-5435.01 µg GAE/g fw; total anthocyanin between 110.63-
686.50 µg cyd-3-glu/g fw; ascorbic acid between 15.50-37.36 mg/100ml; FRAP
between 9.35-13.72 µmol TE/g fw and TEAC between 10.58-20.13 µmol TE/g fw. The
values of gooseberry samples were found as total phenolic matter 2533.08 µg GAE/g
fw; ascorbic acid 13.07 mg/100ml; FRAP 4.42 µmol TE/g fw and TEAC 6.00 µmol
TE/g fw.