Bu araştırma Ordu ili Perşembe ilçesi ve köylerinde yetişen yerel elma genotiplerinin
pomolojik, fenolojik ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2010, 2011 ve 2012
yıllarında yürütülmüştür. Araştırma kapsamında bölgede yetişen 28 elma genotipi incelemeye
tabi tutulmuş ve bu genotiplerin pomolojik, morfolojik ve fenolojik özellikleri belirlenmiştir.
Araştırma sonucuna göre; meyve ağırlığı 76.24 g (52 PE 22) ile 247.23 g (52 PE 24)
arasında, meyve eni 58.38 mm (52 PE 22) ile 89.03 mm (52 PE 24) arasında, meyve boyu
44.33 mm (52 PE 22) ile en yüksek 73.98 mm (52 PE 24) , meyve suyu pH 3.16 (52 PE 04)
ile 3.56 (52 PE 14), titre edilebilir asit miktarı % 0.40 (52 PE 17) ile % 1.64 (52 PE 04)
arasında, suda çözülür kuru madde miktarı % 9.01 (52 PE 04 ) ile % 13.75 (52 PE 22)
arasında tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında bölgenin elma genetik kaynakları
açısından değerli olduğu belirlenmiştir.,In order to determine pomological, phenological and morphological characteristics of
native apple genotypes in Persembe district of Ordu province, this study was carried out
during 2010 and 2012. With regards to research, 28 apple genotypes growing in district was
studied, and genotypes were investigated for pomological, phenological and morphological
characteristics. According to conclusions of research; 76.24 g (52 PE 22)- 247.23 g (52 PE
24) fruit weight, 58.38 mm (52 PE 22- 89.03 mm (52 PE 24) fruit width, 44.33 mm (52 PE
22)-73.98 mm (52 PE 24) fruit length, 3.16 (52 PE 04)-3.56 (52 PE 14) pH, 0.40 % (52 PE
17)-1.64 % (52 PE 04) titreable acidity and 9.01% (52 PE 04 )- 13.75 % (52 PE 22) soluble
solid content were found. In taking into consideration obtained findings, region was very
valuable for apple genetic resources.
In order to determine pomological, phenological and morphological characteristics of
native apple genotypes in Persembe district of Ordu province, this study was carried out
during 2010 and 2012. With regards to research, 28 apple genotypes growing in district was
studied, and genotypes were investigated for pomological, phenological and morphological
characteristics. According to conclusions of research; 76.24 g (52 PE 22)- 247.23 g (52 PE
24) fruit weight, 58.38 mm (52 PE 22- 89.03 mm (52 PE 24) fruit width, 44.33 mm (52 PE
22)-73.98 mm (52 PE 24) fruit length, 3.16 (52 PE 04)-3.56 (52 PE 14) pH, 0.40 % (52 PE
17)-1.64 % (52 PE 04) titreable acidity and 9.01% (52 PE 04 )- 13.75 % (52 PE 22) soluble
solid content were found. In taking into consideration obtained findings, region was very
valuable for apple genetic resources.