Çalışmada; elli adet baharat türünden hazırlanmış olan etanol ve aseton
ekstraktlarının antimikrobiyal etkileri, in-vitro olarak disk difüzyon ve agar dilüsyon
metoduna göre; Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris, Bacillus cereus,
Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Listeria
monocytogenes, Aspergillus niger ve Candida albicans’a karşı, antioksidan etkileri ise;
toplam fenolik madde ve FRAP metodlarına göre etanol ekstraktlarında test edildi.
Sonuç olarak; değerler göz önüne alındığında çalışmada kullanılan baharatların
birçoğunun yüksek antimikrobiyal ve antioksidan etkiye sahip oldukları tespit edildi.,
In the study; antibacterial and antifungal effects of fifty spices of ethanol and
acetone extracts were tested against Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris,
Bacillus cereus, Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus,
Listeria monocytogenes, Aspergillus niger and Candida albicans, using the disc
diffusion and agar dilution method, antioxidant effects were tested on total phenolic
substance and FRAP methods to ethanol extracts.
As a consequence; according to the results, that was stated of many spices
showed high antimicrobial and antioxidant activities.