Ümitvar trabzonhurması genotiplerinin selekte edilmesi amacıyla 2007-2009
yılları arasında Rize ilinin Pazar ve Ardeşen ilçelerinde yürütülen bu çalışmada, 85
trabzonhurması genotipinden meyve örneği alınarak üstün meyve kalitesine sahip 6
trabzonhurması genotipi seçilmiştir.
Seçilen bu genotiplerde ortalama meyve ağırlığı 211.88-271.86 g, ortalama
meyve eni 75.38-84.46 mm, ortalama meyve boyu 65.21-71.83 mm, ortalama meyve
yüksekliği 67.51-79.14 mm, ortalama meyve sapı kalınlığı 2.97-3.90 mm, ortalama
meyve sapı uzunluğu 9.90-14.14 mm, suda çözünebilir kuru madde oranı % 15.35-
21.75, pH 6.02-6.35, titre edilebilir asitlik % 0.079-0.151 arasında tespit edilmiştir.
This study carried out to selected promissing persimmon genotypes in Pazar and
Ardeşen (Rize) district, during 2007-2009. In this study, fruit samples were taken from
85 persimmon genotypes and 6 persimmon genotypes were selected to be promosing
types.
In selecting genotypes, average fruit weights were between 211.88-271.86 g,
average fruit widthes between 75.38-84.46 mm, average fruit lengthes between 65.21-
71.83 mm, average fruit heights between 67.51-79.14 mm, thicknesses of stalk between
2.97-3.90 mm, lengths of stalk between 9.90-14.14 mm, water-soluble solid contents
between % 15.35-21.75, pH between 6.02-6.35, titrable acidity between % 0.079-0.151.