Please use this identifier to cite or link to this item:
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/92
Title: | Farklı Şeker Mısır Tiplerinde Azotlu Gübrelemenin Verim, Verim Öğeleri ve Kalite Üzerine Etkisi |
Other Titles: | Effects Of Nıtrogen Fertılızatıons On Yıeld, Yıeld Components And Qualıty Parameters Of Different Sweet |
Authors: | Öner, Fatih İskender, Rasul Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü 0000-0002-6264-3752 |
Keywords: | Şeker Mısırı, Verim Özellikleri, Kalite, Çeşit Sweet Corn, Yield Properties, Quality, Variety |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Abstract: | Bu çalışmada, süper tatlı ve normal tatlı olmak üzere 2 farklı şeker mısır tipinin 5 farklı azot dozundaki verim, verim öğeleri ve bazı kalite parametrelerindeki değişimi incelenmiştir. Araştırma iki farklı lokasyonda, tesadüf bloklarında faktöriyel düzenlemelere göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada bitki boyu 78.3-200.4 cm, ilk koçan yüksekliği 15.3-64.8 cm, yaprak sayısı 8.5-12.6 adet/bitki, koçan çapı 2.66-4.89 cm, koçan uzunluğu 6.3-20.0 cm, birim alan taze koçan verimi 215-1923 kg/da, tane verimi 110-930 kg/da, bintane ağırlık 99-230 gr, koçanda sıra sayısı 10-17.3 adet, sırada dane sayısı 7.7-39.9 adet, gövde çapı 1.75- 2.31 cm, yaş koçan hasat süresi 86-98 gün, koçan sayısı 1-2 adet, şeker oranı %9.8- 17.7, tanede kuru madde miktarı %85.2-86.3, tanede protein oranı %9.0-13.3, tanede yağ oranı %6.7-12.3 ve tanede nişasta oranı % 63.2-75.3 olarak elde edilmiştir. Azot dozları yönünden uygulanan azot dozları arttıkça; bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, koçan çapı, koçan uzunluğu, sırada tane sayısı, koçanda sıra sayısı, tane verimi, tanede protein oranı ve tanedeki kuru madde miktarı artmıştır. Tane verimi bakımından Ordu lokasyonunda Merit ve Tanem çeşitleri ön plana çıkmış iken, Bayburt lokasyonunda Baron ve Tanem çeşitleri diğerlerine göre daha fazla verim vermiştir. In this study, yield, yield components and some quality parameters of 2 different sugar corn types, super sweet and normal sweet, in 5 different nitrogen doses were investigated. The research was conducted in two different locations, in random blocks, according to factorial arrangements with 3 replications. In the study, plant height 78.3-200.4 cm, first cob height 15.3-64.8 cm, leaf number 8.5-12.6 per plant, cob diameter 2.66-4.89 cm, cob length 6.3-20.0 cm, unit area fresh ear yield 215-1923 kg/da, grain yield 110-930 kg/da, 1000 grain weight 99-230 gr, row number 10-17.3 in the cob, grain number 7.7-39.9 in the row, stem diameter 1.75- 2.31 cm, fresh ear harvest time 86-98 days, the number of cobs was 1-2, sugar ratio 9.8-17.7%, dry matter content 85.2-86.3%, protein ratio 9.0-13.3%, fat content 6.7- 12.3% and starch ratio 63.2-75.3%. As the nitrogen doses applied in terms of nitrogen doses increase; plant height, first cob height, cob diameter, cob length, grain number in row, number of rows in cob, grain yield, protein content and dry matter in grain increased. In terms of grain yield, Merit and Tanem varieties came to the fore in Ordu location, while Baron and Tanem varieties gave more yield than others in Bayburt location. |
URI: | http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/92 |
Appears in Collections: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
10223996.pdf | 10223996 | 2.84 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.