Bu çalışmada, süper tatlı ve normal tatlı olmak üzere 2 farklı şeker mısır tipinin 5 farklı azot dozundaki verim, verim öğeleri ve bazı kalite parametrelerindeki değişimi incelenmiştir. Araştırma iki farklı lokasyonda, tesadüf bloklarında faktöriyel düzenlemelere göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada bitki boyu 78.3-200.4 cm, ilk koçan yüksekliği 15.3-64.8 cm, yaprak sayısı 8.5-12.6 adet/bitki, koçan çapı 2.66-4.89 cm, koçan uzunluğu 6.3-20.0 cm, birim alan taze koçan verimi 215-1923 kg/da, tane verimi 110-930 kg/da, bintane ağırlık 99-230 gr, koçanda sıra sayısı 10-17.3 adet, sırada dane sayısı 7.7-39.9 adet, gövde çapı 1.75- 2.31 cm, yaş koçan hasat süresi 86-98 gün, koçan sayısı 1-2 adet, şeker oranı %9.8- 17.7, tanede kuru madde miktarı %85.2-86.3, tanede protein oranı %9.0-13.3, tanede yağ oranı %6.7-12.3 ve tanede nişasta oranı % 63.2-75.3 olarak elde edilmiştir. Azot dozları yönünden uygulanan azot dozları arttıkça; bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, koçan çapı, koçan uzunluğu, sırada tane sayısı, koçanda sıra sayısı, tane verimi, tanede protein oranı ve tanedeki kuru madde miktarı artmıştır. Tane verimi bakımından Ordu lokasyonunda Merit ve Tanem çeşitleri ön plana çıkmış iken, Bayburt lokasyonunda Baron ve Tanem çeşitleri diğerlerine göre daha fazla verim vermiştir.
In this study, yield, yield components and some quality parameters of 2
different sugar corn types, super sweet and normal sweet, in 5 different nitrogen
doses were investigated. The research was conducted in two different locations, in
random blocks, according to factorial arrangements with 3 replications. In the study,
plant height 78.3-200.4 cm, first cob height 15.3-64.8 cm, leaf number 8.5-12.6 per
plant, cob diameter 2.66-4.89 cm, cob length 6.3-20.0 cm, unit area fresh ear yield
215-1923 kg/da, grain yield 110-930 kg/da, 1000 grain weight 99-230 gr, row
number 10-17.3 in the cob, grain number 7.7-39.9 in the row, stem diameter 1.75-
2.31 cm, fresh ear harvest time 86-98 days, the number of cobs was 1-2, sugar ratio
9.8-17.7%, dry matter content 85.2-86.3%, protein ratio 9.0-13.3%, fat content 6.7-
12.3% and starch ratio 63.2-75.3%.
As the nitrogen doses applied in terms of nitrogen doses increase; plant
height, first cob height, cob diameter, cob length, grain number in row, number of
rows in cob, grain yield, protein content and dry matter in grain increased.
In terms of grain yield, Merit and Tanem varieties came to the fore in Ordu
location, while Baron and Tanem varieties gave more yield than others in Bayburt
location.