DSpace Repository

Isabella (V. Labrusca L.) Üzüm Çeşidinde Farklı Dozdaki Bor Uygulamasının Verim, Kalite Ve Yaprak Besin Maddesi İçeriği Üzerine Etkisi

Show simple item record

dc.contributor.author Gökdemir, Nihan
dc.date.accessioned 2022-08-12T06:20:11Z
dc.date.available 2022-08-12T06:20:11Z
dc.date.issued 2016
dc.date.submitted 2016
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/987
dc.description.abstract Bu araştırma 2013-2014 yıllarında Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ait bağda yürütülmüştür. Denemede Isabella (Vitis labrusca L.) üzüm çeşidinde, tam çiçeklenmeden bir hafta önce ve bir hafta sonra olmak üzere iki farklı dönemde ve dört farklı dozda (kontrol, % 0.1, % 0.2, % 0.3) yapraktan bor (B) uygulamalarının verim ve yaprak besin maddesi içeriğine etkileri araştırılmıştır. Artan dozdaki tüm B uygulamaları verimi (g), salkım ağırlığını (g), salkım genişliği (cm), salkım hacmi (ml), salkımdaki tane homojenliği, şıra verimini (g) yaprak alanı (cm2), klorofil değerini artırmıştır. Uygulamaların tanenin çekirdek sayısı, tane uzunluğu (mm) ve fenolojik dönemler üzerine etkili olmadığı bulunmuştur. En yüksek verim (g), salkım uzunluğu (cm), hacmi (ml), büyüklüğü (cm2), salkım genişliği (cm), tane genişliği (mm2), yaprak alanı değerleri % 0.3’lük bor uygulamasından alınmıştır. Yalnızca % 0.2’lik bor uygulaması tanedeki çekirdek ağırlığını azaltmıştır. En yüksek şıra randımanı ise % 0.1’lik B uygulamasından elde edilmiştir. Tüm B uygulamaları yaprak besin içeriği üzerine etkili bulunmuş olup genel olarak azot, fosfor, kalsiyum, magnezyum, çinko, bakır ve mangan konsantrasyonunu artırmıştır. Ancak uygulanan borik asit yaprakların demir ve potasyum konsantrasyonunu düşürmüştür. Yapraktan bor uygulamaları verim, salkım, tane özellikleri ile şıra verimi parametrelerine pozitif yönde etki etmiştir. Bu çalışmada, Isabella üzüm çeşidinin verim, kalite ve yaprak besin içeriğinin arttırılması amacıyla % 0.3’lük borik asit dozunun uygun olduğu belirlenmiştir., en_US
dc.description.abstract This study was carried out between 2013 and 2014 in viticultural area of Giresun Hazelnut Research Institute. In this experiment, the effects of four different boron doses (Control, 0.1%, 0.2%, 0.3%) at two different period (a week before flowering and a week after flowering) on yield and leaf nutrient content were investigated in Isabella (Vitis labrusca L.) grape cultivars. Increasing B treatments increased yield (g), cluster weight (g), cluster width (cm), cluster volume (ml), berry homogenity in cluster, amount of grape juice (g), leaf area (cm2) and chlorophyll content. Boron treatments did not have any significant effects on number of seeds per berry, berry length (mm) and phenological periods. The greatest yield (g), cluster length (cm), volume (ml), size (cm2), width (cm), berry width (mm) and leaf area (mm2) were obtained from 0.3% boron treatment. Only 0.2% boron treatment decreased seed weight of berries. The greatest juice yield was obtained from 0.1% boron treatment. All boron treatments had significant effects on leaf nutrient content and generally increased nitrogen, phosphorus, calcium, magnesium, boron, zinc, copper and manganese concentrations. However, boric acid treatments decreased iron and potassium concentrations of the leaves. The boron aplications on the leaves were positive in terms of yield, cluster, berry and amount of grape juice. 0.3% boric acid treatment were determined to appropriate for increasing of yield, quality and leaf nutrient content in Isabella grape cultivar. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Besin içeriği, Bor, Kalite, Üzüm, Verim, Yapraktan gübreleme,Boron, Foliar fertilization, Grape, Nutrient content, Quality, Yield, en_US
dc.title Isabella (V. Labrusca L.) Üzüm Çeşidinde Farklı Dozdaki Bor Uygulamasının Verim, Kalite Ve Yaprak Besin Maddesi İçeriği Üzerine Etkisi en_US
dc.title.alternative EFFECTS OF DIFFERENT BORON DOSES ON YIELD, QUALITY AND LEAF NUTRIENT CONTENT OF ISABELLA (V. labrusca L.) GRAPE CULTIVAR en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account