DSpace Repository

Çay Çöpü Kompostu ve Tuz Uygulamalarının Biber Bitkisinin Gelişimi Üzerine Etkileri

Show simple item record

dc.contributor.author Hut, Demirhan
dc.date.accessioned 2022-08-12T06:16:24Z
dc.date.available 2022-08-12T06:16:24Z
dc.date.issued 2016
dc.date.submitted 2016
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/981
dc.description.abstract Bu çalışmada, farklı oranlarda toprağa karıştırılan çay çöpü kompostu ve farklı tuz konsantrasyonlarında yetiştirilen biber bitkisinin (capsicum annuum) gelişimi ve meyve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneme, toprak (kumlu killi tın), organik materyal (çay çöpü kompostu), dört farklı karışım oranı (% 0, % 2, % 4, % 8), beş farklı tuz düzeyi (0, 0.75 dS m-1, 1.5 dS m-1, 2.5 dS m-1, 3.5 dS m-1) 1 bitki çeşidi ve 3 tekrarlamalı olarak tesadüf parselleri deneme desenine göre yürütülmüştür.Biber bitkisi gelişimini tamamladığında meyveler hasat edilmiş, bitki gelişimi ve bazı kalite özellikleri belirlenmiştir. Çay çöpü kompost uygulaması, biber bitkisinin gelişiminde kök, yaprak yaş ve kuru ağırlıkları, meyve ağırlığı, bitki boyu, N ve K içeriklerinde artış sağlayarak olumlu etki yaparken, P içeriğinde azalma olduğu görülmüş, meyve sayısına etkisi ise önemsiz bulunmuştur. Yaprak yaş-kuru ağırlığı, bitki boyu, N ve K içeriği % 8 dozda en yüksek değere ulaşırken, kök yaş-kuru ağırlığı % 4 ve meyve ağırlığı % 2 dozda en yüksek değere ulaştığı görülmüştür. Uygulanan tuz (NaCl) konsantrasyonu arttığında biber bitkisinin kök, yaprak yaş ve kuru ağırlıkları, meyve ağırlığı, meyve sayısı, bitki boyu, N ve P içeriklerine olumsuz etki yaptığı ve bu değerlerde azalma meydana geldiği saptanmıştır. Meyve sayısı için 0.75 dSm-1, kök yaş-kuru meyve ağırlığı için 1.5 dSm-1, yaprak yaş-kuru ağırlığı ve bitki boyu için 2.5 dSm1, N ve P içeriği içinse 3.5 dSm-1 dozundaki tuz uygulamaları kritik nokta olarak belirlenmiştir. Diğer yandan, uygulanan tuz konsantrasyonunun artışına paralel olarak K içeriğinde artış olduğu belirlenmiştir, en_US
dc.description.abstract This study aimed to determine the effects on the development of the pepper plant (capsicum annuum) and fruit quality of different ratios tea litter compost addition to the soil and different salt concentrations. Trial was carried out according to randomized parcels experimental design and as soil (sandy clay loam), organic material (tea litter compost), four different mixing ratios (0, 2 %, 4 % and % 8), five salt (NaCl) levels (0, 0.75 dS m-1, 1.5 dS m-1, 2.5 dS m-1, 3.5 dS m-1), and a three replicates. Fruits were harvested when completed pepper plant growth and was determined plant growth and some quality properties. Tea litter compost treatments were increased root, fresh and dry weights of leaf, fruit weight, plant height, nitrogen and potassium contents, but phosphorus content was decreased. These applications were not significant effect on fruit number. Leaf fresh-dry weights, plant height, nitrogen and potassium contents of plant were the highest values with 8 % compost dose, root fresh-dry weights with 4 % and fruit weight with 2 %. When applied salt concentrations (NaCl) increased, root, leaf fresh-dry weights, fruit weight, fruit number, plant height, nitrogen and phosphorus contents adversely affected and these values decreased. It has been identified as critical values, 0.75 dS m-1 salt treatment for fruit number, 1.5 dS m-1 for root fresh-dry weights, 2.5 dS m-1 forleaf fresh-dry weights and plant height, 3.5 dS m-1 for nitrogen and phosphorus contents. On the other hand, parallel to the increase of the applied salt concentration was determined to be an increase in K content. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Bitki gelişimi, Capsicum annuum, Çay çöpü kompostu, Tuzluluk,Capsicum annuum, Plant growth, Salinity tea litter compost en_US
dc.title Çay Çöpü Kompostu ve Tuz Uygulamalarının Biber Bitkisinin Gelişimi Üzerine Etkileri en_US
dc.title.alternative THE EFFECTS OF TEA LITTER COMPOST AND SALT TREATMENTS ON THE DEVELOPMENT OF THE PEPPER PLANT en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account