DSpace Repository

Farklı Kurutma Yöntemleri ve Farklı Özütleme Çözgenlerinin Arı Poleninin Antioksidan Kapasitesi ve Fenolik İçeriği Üzerine Etkisi

Show simple item record

dc.contributor.author Aydın, Gülşah
dc.date.accessioned 2022-08-12T06:03:47Z
dc.date.available 2022-08-12T06:03:47Z
dc.date.issued 2016
dc.date.submitted 2016
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/974
dc.description.abstract Bu çalışmada farklı kurutma yöntemlerinin arı poleninin antioksidan kapasitesi ve fenolik içeriği üzerine etkisi incelenmiştir. Araştırmada kullanılan polen Antalya Merkez ve çevre ilçelerinden toplanan polifloral arı polenidir. Arı polenin kurutulmasında tepsili kurutucu, vakum etüv ve liyofilizatör kullanılmıştır. Taze arı poleni ve kurutulmuş arı poleni örneklerinin nem, protein, yağ, C vitamini içerikleri, pH ve fenolik bileşen profili belirlenmiştir. Arı polenin toplam fenolik ve antioksidan kapasitesinin belirlenmesinde kullanılan özütleme çözgenlerinin (methanol, etanol, aseton ve su) etkisi de araştırılmıştır. Taze ve kurutulmuş arı poleni ekstraktlarının antioksidan kapasitesi (DPPH + radikalini süpürme aktivitesi (DPPH), Demir (III) indirgeme antioksidan kapasitesi (FRAP)) ve toplam fenolik madde içeriği (TFM) belirlenmiştir. Arı polenleri kurutulduğu zaman C vitamini miktarlarında düşüş gözlenmiş ve en az C vitamini miktarı vakum etüvde kurutulmuş arı polenlerinde 248.392±4.021 mg/kg kuru polen olarak bulunmuştur. Kurutulmuş arı poleni metanolik ekstraktlarının 4.27 ila 8.44 mg GAE/g kuru polen aralığında toplam fenolik maddeye ve 74.04 ila 94.77 TEAC/g kuru polen aralığında antioksidan kapasiteye sahip olduğu tespit edilmiştir. DPPH+ analizlerinde ise en yüksek aktivite etanol çözgeni kullanılan arı poleni ekstraktlarında gözlenmiş ve sonuçlar IC50 değeri olarak 2.64-3.06 mg/ml aralığında bulunmuştur. FRAP analizlerinde metanol çözgeniyle hazırlanan ekstraktlarının, DPPH analizlerinde ise etanol çözgeniyle hazırlanan ekstraktların daha yüksek aktivite gösterdiği sonucuna varılmıştır. Taze ve kurutulmuş arı polenlerindeki fenolik bileşen miktarının gallik asit ve klorojenik asit cinsinden sırasıyla 12.22-14.11 mg GAE/g kuru polen ve 25.87-29.83 mg KAE/g kuru polen aralığında olduğu tespit edilmiştir. Taze ve kurutulmuş örneklerin fenolik bileşen miktarları arasında önemli bir farkın bulunmadığı görülmüştür. en_US
dc.description.abstract In this study, effect of drying methods on antioxidant capacity and phenolic content of bee-pollen were investigated. Pollen used in this research was polyfloral bee pollen collected from center and nearby cities of Antalya. Tray dryer, vacuum oven and freeze dryer were used for drying of bee pollen. Moisture, protein, fat, vitamin C contents, pH and phenolic compound profiles of fresh and dried bee pollen samples were determined. Effects of extraction solvents (methanol, ethanol, acetone and water) on the total phenolic content and antioxidant capacity of dried bee pollen were also investigated. Antioxidant capacity (DPPH+ radical scavenging activity (DPPH), ferric reducing antioxidant power (FRAP)) and total phenolic content of the extracts of fresh and dried bee pollen samples were determined. A decrease was observed in vitamin C content of bee pollen when it is dried and the lowest vitamin C content was found in bee pollen dried in vacuum oven as 248.392 ± 4.021 mg/kg dried pollen. It was determined that methanolic extract of dried bee pollens have total phenolic content (TFC) ranging from 4.27 to 8.44 mg GAE/g dry pollen and antioxidant capacity ranging from 74.04 to 94.77 TEAC/g dried pollen. In DPPH+ assay, the highest antioxidant activity with IC50 value ranging from 2.64 to 3.06 mg/ml was observed in bee pollen extracts obtained by using ethanol as solvent. It was concluded that extracts obtained by using methanol as solvent showed higher activity in FRAP analysis while extracts obtained by using ethanol as solvent showed higher activity in DPPH analysis. It was determined that amount of phenolic compounds in fresh and dried bee pollen samples ranged between 12.22 and 14.11 mg GAE/g dried pollen in terms of gallic acid and between 25.87 and 29.83 mg CAE/g dried pollen in terms of chlorogenic acid. It was seen that, there was not significant difference between amount of phenolic compounds of fresh and dried bee pollen samples. It was seen that, there was not significant difference between amount of phenolic compounds of fresh and dried bee pollen samples en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Polen, kurutma, özütleme, antioksidan kapasite, fenolik bileĢen,Pollen, drying, extraction, antioxidant capacity, phenolic content en_US
dc.subject Polen, kurutma, özütleme, antioksidan kapasite, fenolik bileĢen,Pollen, drying, extraction, antioxidant capacity, phenolic content en_US
dc.title Farklı Kurutma Yöntemleri ve Farklı Özütleme Çözgenlerinin Arı Poleninin Antioksidan Kapasitesi ve Fenolik İçeriği Üzerine Etkisi en_US
dc.title.alternative EFFECT OF DIFFERENT DRYING METHODS AND DIFFERENT EXTRACTION SOLVENTS ON ANTIOXIDANT ACTIVITY AND PHENOLIC CONTENT OF BEE POLLEN en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account