Bu çalışma yaş çay yaprağının (Camelia sinensis L.) verim, kalite parametreleri ve mineral
madde içeriklerinin bahçelerin güneşlenme durumu ve sürgün dönemlerine göre değişimini
belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma 2015 yılında, Rize’nin Güneysu ilçesinde gün
boyu güneş alan (% 100 PAR), günün yarısında güneşli (% 66 PAR) ve gölgeli bahçede (%
41 PAR) ve 3 hasat döneminde yürütülmüştür. Deneme deseni tesadüf bloklarında 2 faktörlü
ve 3 tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. Çalışma sonucunda yaş çaydaki verimin en fazla
gölgeli bahçede (% 41 PAR) ve 1. sürgün döneminde belirlendiği; kuru madde, toplam kül
ve kafein içeriğinin bahçelerin güneşlenme durumları ve sürgün dönemlerine göre önemli
düzeyde değişmediği; en fazla toplam polifenol içeriğinin gölgeli bahçede (% 41 PAR) ve 2.
sürgün döneminde olduğu; ham selüloz içeriğinin en fazla günün yarısı güneşli bahçede (%
66 PAR) ve 3. sürgün döneminde olduğu; su ekstraktı değerinin en fazla güneşli bahçede (%
100 PAR) ve 1. sürgün döneminde olduğu ve mineral madde içeriklerinin birçok faktöre
göre değişebileceği belirlenmiştir.
This study was carried out to determine the changing of yield, important quality
characteristics and mineral matter contents according to sunshine condition and shooting
period in fresh tea leaves (Camelia sinensis L.). This study was planned at three tea orchards
which sunny during the day (100 % PAR), sunny half-day (66 % PAR) and shady (41 %
PAR), and at three harvest periods. Experiment was set up out in randomized blocks design
with two factors and three replications. In the results, it was determined that the most yield
was obtained at shady orchard (41 % PAR), and in the first harvest period; dry matter, total
ash and coffeine contents were nonsignificantly to all factors; the most total polyphenols was
at shady orchard (41 % PAR), and in the second harvest period; the most crude cellulose
content was sunny half-day orchard (66 % PAR), and in the third harvest period; the most
water extract was sunny during the day orchard (100 % PAR), and in the first harvest period;
mineral matter content may vary according to many factors.