DSpace Repository

Farklı Şeker Mısır Tiplerinde Azotlu Gübrelemenin Verim, Verim Öğeleri ve Kalite Üzerine Etkisi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Öner, Fatih
dc.contributor.author İskender, Rasul
dc.date.accessioned 2022-08-10T06:15:08Z
dc.date.available 2022-08-10T06:15:08Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2020
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/92
dc.description.abstract Bu çalışmada, süper tatlı ve normal tatlı olmak üzere 2 farklı şeker mısır tipinin 5 farklı azot dozundaki verim, verim öğeleri ve bazı kalite parametrelerindeki değişimi incelenmiştir. Araştırma iki farklı lokasyonda, tesadüf bloklarında faktöriyel düzenlemelere göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada bitki boyu 78.3-200.4 cm, ilk koçan yüksekliği 15.3-64.8 cm, yaprak sayısı 8.5-12.6 adet/bitki, koçan çapı 2.66-4.89 cm, koçan uzunluğu 6.3-20.0 cm, birim alan taze koçan verimi 215-1923 kg/da, tane verimi 110-930 kg/da, bintane ağırlık 99-230 gr, koçanda sıra sayısı 10-17.3 adet, sırada dane sayısı 7.7-39.9 adet, gövde çapı 1.75- 2.31 cm, yaş koçan hasat süresi 86-98 gün, koçan sayısı 1-2 adet, şeker oranı %9.8- 17.7, tanede kuru madde miktarı %85.2-86.3, tanede protein oranı %9.0-13.3, tanede yağ oranı %6.7-12.3 ve tanede nişasta oranı % 63.2-75.3 olarak elde edilmiştir. Azot dozları yönünden uygulanan azot dozları arttıkça; bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, koçan çapı, koçan uzunluğu, sırada tane sayısı, koçanda sıra sayısı, tane verimi, tanede protein oranı ve tanedeki kuru madde miktarı artmıştır. Tane verimi bakımından Ordu lokasyonunda Merit ve Tanem çeşitleri ön plana çıkmış iken, Bayburt lokasyonunda Baron ve Tanem çeşitleri diğerlerine göre daha fazla verim vermiştir. en_US
dc.description.abstract In this study, yield, yield components and some quality parameters of 2 different sugar corn types, super sweet and normal sweet, in 5 different nitrogen doses were investigated. The research was conducted in two different locations, in random blocks, according to factorial arrangements with 3 replications. In the study, plant height 78.3-200.4 cm, first cob height 15.3-64.8 cm, leaf number 8.5-12.6 per plant, cob diameter 2.66-4.89 cm, cob length 6.3-20.0 cm, unit area fresh ear yield 215-1923 kg/da, grain yield 110-930 kg/da, 1000 grain weight 99-230 gr, row number 10-17.3 in the cob, grain number 7.7-39.9 in the row, stem diameter 1.75- 2.31 cm, fresh ear harvest time 86-98 days, the number of cobs was 1-2, sugar ratio 9.8-17.7%, dry matter content 85.2-86.3%, protein ratio 9.0-13.3%, fat content 6.7- 12.3% and starch ratio 63.2-75.3%. As the nitrogen doses applied in terms of nitrogen doses increase; plant height, first cob height, cob diameter, cob length, grain number in row, number of rows in cob, grain yield, protein content and dry matter in grain increased. In terms of grain yield, Merit and Tanem varieties came to the fore in Ordu location, while Baron and Tanem varieties gave more yield than others in Bayburt location. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Şeker Mısırı, Verim Özellikleri, Kalite, Çeşit en_US
dc.subject Sweet Corn, Yield Properties, Quality, Variety en_US
dc.title Farklı Şeker Mısır Tiplerinde Azotlu Gübrelemenin Verim, Verim Öğeleri ve Kalite Üzerine Etkisi en_US
dc.title.alternative Effects Of Nıtrogen Fertılızatıons On Yıeld, Yıeld Components And Qualıty Parameters Of Different Sweet en_US
dc.type doctoralThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.contributor.authorID 0000-0002-6264-3752 en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account