DSpace Repository

Şeker Pancarı Baş Ve Yapraklarının Farklı Katkı Maddeleri İlavesiyle Peletlenmesinin Kaba Yem Kalitesi Üzerine Etkileri

Show simple item record

dc.contributor.advisor Özcan, Mehmet Akif
dc.contributor.author Karabıyık, Abdülkadir
dc.date.accessioned 2022-08-12T05:27:50Z
dc.date.available 2022-08-12T05:27:50Z
dc.date.issued 2016
dc.date.submitted 2016
dc.identifier.citation Karabıyık, A. (2016) Şeker Pancarı Baş Ve Yapraklarının Farklı Katkı Maddeleri İlavesiyle Peletlenmesinin Kaba Yem Kalitesi Üzerine Etkileri en_US
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/925
dc.description.abstract Bu çalışma, farklı katkı maddeleri ilavesiyle peletlenen şeker pancarı baş ve yapraklarının (ŞPBY) hayvan beslemede kullanım olanaklarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada 2 farklı yem formu (pelet - toz) kullanılmış ve 4 muamele grubu (kontrol, üre (%2.5), melas (%7) ve üre+melas (%2.5+%7)) oluşturulmuştur. Bütün gruplarda besin madde içerikleri, nispi yem değerleri (NYD) ve in vitro gerçek sindirilebilirlikler (IVGS) belirlenmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi tesadüf parselleri deneme desenine göre yapılmıştır. Mevcut çalışmada besin madde içerikleri bakımından taze formun daha yüksek besleme değerine sahip olduğu ve bütün grupların NYD ve kaba yem kalitesi bakımından yüksek değer gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca, melas ilave edilen pelet formun taze form dışındaki gruplardan daha yüksek kaba yem kalitesine sahip olduğu ve bütün gruplarda peletlemenin İVGS üzerine olumlu etki yaptığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, kurutulmuş ŞPBY’nın hayvan beslemede kaba yem kaynağı olarak kullanılabileceği, katkı maddeleri ilavesinin yem değerini artırdığı ve peletlemenin olumlu etkisinin olduğu belirlenmiştir. en_US
dc.description.abstract This study was carried out witht heaim of determining of using sugarbeet head and leaves (SBHL) pelleted with different additives in animal nutrition. In this study, two feed types (pelleted-granulated) were used and four treatment groups (control, urea (2.5%), molasses (7%) and urea+molasses (2.5%+7%) were formed. The nutrient contents, relative feed values (RFV) and in vitro true digestibilities (IVTD) were determined in all groups. The randomized parcels experimental design was used in statistical analysis. In present study, it was determined that fresh form had higher nutritive value and also all the groups had higher RVF and forage quality. Furthermore, it was determined that pelleted form with molasses addition had higher forage quality for all the forms except for fresh form and pelleting had positive effect on IVTD. It was concluded that dried SBHL could be used as forage source in animal nutrition, that use of additives increased the feed value and that pelleting had positive effetcts. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Sugarbeet head and leaves, Pellet, Digestibility, Molasses, Urea, Relative feed value,Şeker pancarı baş ve yaprakları, Pelet, Sindirilebilirlik, Melas, Üre, Nispi yem değeri en_US
dc.title Şeker Pancarı Baş Ve Yapraklarının Farklı Katkı Maddeleri İlavesiyle Peletlenmesinin Kaba Yem Kalitesi Üzerine Etkileri en_US
dc.title.alternative The effects on forage qualıty of pelletıng by usıng dıfferent addıtıves of sugar beet head and leaves en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account