DSpace Repository

Japon Grubu (Prunus salicina L.) Black Amber Erik Çeşidinin Muhafaza Performansının Belirlenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor İslam, Ali
dc.contributor.author Avcı, Vedat
dc.date.accessioned 2022-08-12T05:21:50Z
dc.date.available 2022-08-12T05:21:50Z
dc.date.issued 2016
dc.date.submitted 2016
dc.identifier.citation Avcı, V. (2016) Japon Grubu (Prunus salicina L.) Black Amber Erik Çeşidinin Muhafaza Performansının Belirlenmesi. Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/918
dc.description.abstract Bu çalışmada, Black Amber erik çeşidinin depolama ve raf ömrü süresi üzerine hasat sonrası MAP ve Aloe vera jel uygulamalarının etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla araştırmada ağırlık kaybı, solunum oranı, oksijen ve karbondioksit gaz konsantrasyonu, etilen üretimi, meyve eti sertliği, meyve kabuk ve et rengi (L*, kroma ve hue açısı), suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), pH, titre edilebilir asitlik (TA), olgunluk indeksi (SÇKM/TA), biyokimyasal özellikler ve çürüme oranı incelenmiştir. Gözlem ve analizler hem soğukta muhafaza hem de raf ömrü süresince yapılmıştır. Depolama ve raf ömrü süresince meyve ağırlığı ve meyve et sertliği MAP uygulanmış meyvelerde daha uzun süre korunmuştur. Kontrol ile karşılaştırıldığında depolama süresince MAP+Aloe vera uygulanmış meyvelerde yaklaşık %70; MAP uygulanmış meyvelerden ise yaklaşık %35 daha düşük etilen üretimi ölçülmüştür. Soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince en yüksek C vitamini içeriği MAP uygulanmış meyvelerden elde edilmiştir. Depolama süresince erik meyvelerinin SÇKM, pH, titre edilebilir asitlik ve olgunluk indeksi üzerine uygulamalarının etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Tüm analiz dönemleri ve yapılan ölçümler dikkate alındığında MAP uygulamasının diğer uygulamalara göre depolama ve raf ömrü süresince Black Amber erik çeşidinin meyve kalite özellikleri ve biyokimyasal içeriğinin korunumu üzerine daha olumlu bir etki gösterdiği söylenebilir. en_US
dc.description.abstract Bu çalışmad,In this study was investigated the effect of post-harvest MAP and Aloe vera gel treatments on during cold storage and shelf life of Black Amber plum cultivar. The present study examined weight loss, respiratory rate, gas consentration of the oxygen and carbon dioxide, production of ethylene, fruit firmness, fruit skin and flesh color (L* chroma and hue angle), soluble solids content (TSS), pH, titratable acidity (TA), ripeness index (TSS/TA), vitamin C, total phenolics (TFB), antioxidant activity, total flavonoid content and decay rate. Observation and analysis were performed both for the duration of cold preservation and shelf life. MAP treated fruits, fruit weight and firmness is preserved longer during storage and shelf life. Compared with the control was measured lower ethylene production in MAP + Aloe vera treatments about 70% during storage, and MAP treated fruit approximate 35%. The highest vitamin C content were obtained the treated fruit with MAP during cold storage and shelf life. All treatments has been found to be of influence. Effects of all treatments on TSS, pH, titratable acidity, and ripeness index were found to be insignificant. Considering all measurements and evaluations, MAP applications have shown positive effect on fruit quality and biochemical contents of Black Amber plum cultivar during storage and shelf life than other applications.a, Black Amber erik çeşidinin depolama ve raf ömrü süresi üzerine hasat sonrası MAP ve Aloe vera jel uygulamalarının etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla araştırmada ağırlık kaybı, solunum oranı, oksijen ve karbondioksit gaz konsantrasyonu, etilen üretimi, meyve eti sertliği, meyve kabuk ve et rengi (L*, kroma ve hue açısı), suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), pH, titre edilebilir asitlik (TA), olgunluk indeksi (SÇKM/TA), biyokimyasal özellikler ve çürüme oranı incelenmiştir. Gözlem ve analizler hem soğukta muhafaza hem de raf ömrü süresince yapılmıştır. Depolama ve raf ömrü süresince meyve ağırlığı ve meyve et sertliği MAP uygulanmış meyvelerde daha uzun süre korunmuştur. Kontrol ile karşılaştırıldığında depolama süresince MAP+Aloe vera uygulanmış meyvelerde yaklaşık %70; MAP uygulanmış meyvelerden ise yaklaşık %35 daha düşük etilen üretimi ölçülmüştür. Soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince en yüksek C vitamini içeriği MAP uygulanmış meyvelerden elde edilmiştir. Depolama süresince erik meyvelerinin SÇKM, pH, titre edilebilir asitlik ve olgunluk indeksi üzerine uygulamalarının etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Tüm analiz dönemleri ve yapılan ölçümler dikkate alındığında MAP uygulamasının diğer uygulamalara göre depolama ve raf ömrü süresince Black Amber erik çeşidinin meyve kalite özellikleri ve biyokimyasal içeriğinin korunumu üzerine daha olumlu bir etki gösterdiği söylenebilir.,In this study was investigated the effect of post-harvest MAP and Aloe vera gel treatments on during cold storage and shelf life of Black Amber plum cultivar. The present study examined weight loss, respiratory rate, gas consentration of the oxygen and carbon dioxide, production of ethylene, fruit firmness, fruit skin and flesh color (L* chroma and hue angle), soluble solids content (TSS), pH, titratable acidity (TA), ripeness index (TSS/TA), vitamin C, total phenolics (TFB), antioxidant activity, total flavonoid content and decay rate. Observation and analysis were performed both for the duration of cold preservation and shelf life. MAP treated fruits, fruit weight and firmness is preserved longer during storage and shelf life. Compared with the control was measured lower ethylene production in MAP + Aloe vera treatments about 70% during storage, and MAP treated fruit approximate 35%. The highest vitamin C content were obtained the treated fruit with MAP during cold storage and shelf life. All treatments has been found to be of influence. Effects of all treatments on TSS, pH, titratable acidity, and ripeness index were found to be insignificant. Considering all measurements and evaluations, MAP applications have shown positive effect on fruit quality and biochemical contents of Black Amber plum cultivar during storage and shelf life than other applications. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Black Amber, Aloe vera gel, modified atmosphere packaging, fruit quality.,Black Amber, Aloe vera jel, modifiye atmosfer paketleme, meyve kalitesi. en_US
dc.title Japon Grubu (Prunus salicina L.) Black Amber Erik Çeşidinin Muhafaza Performansının Belirlenmesi en_US
dc.title.alternative Determınatıon of Storage Performance of Black Amber Plum Cultıvar (Prunus salicina L.) en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account