DSpace Repository

Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma: Diyarbakır İli Örneği

Show simple item record

dc.contributor.advisor Aydın, Mehmet
dc.contributor.author Odabaşı, Yaşam
dc.date.accessioned 2022-08-11T13:37:41Z
dc.date.available 2022-08-11T13:37:41Z
dc.date.issued 2016
dc.date.submitted 2016
dc.identifier.citation Odabaşı, Y. (2016) Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma: Diyarbakır İli Örneği. Yüksek lisan tezi. Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/891
dc.description.abstract Bu araştırma, Diyarbakır ilinde yaşayan insanların su ürünleri tüketim alışkanlıklarının ve tercihlerinin ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Diyarbakır‟da yapılan 516 adet anket sonuçlarına göre; katılımcıların ilk tercihinin % 38'le tavuk eti, ikinci tercihlerinin % 34 oranla kırmızı et olduğu ve son olarak % 28 ile su ürünlerini tükettikleri tespit edilmiştir. Diyarbakır ilindeki katılımcıların % 2.3'ü su ürünleri tüketmezken, % 97.7'si ise tükettiklerini belirtmişlerdir. Katılımcıların % 51.1‟i lisans mezunu olup, aylık ortalama gelirleri 2 362 TL olarak hesaplanmıştır. Kişi başı yıllık su ürünleri tüketimi ortalama 12.2 kg olarak tespit edilmiştir. En çok tüketilen su ürünü % 15.5 ile hamsidir. Katılımcıların % 84.5‟ü balığı taze olarak, % 15.5‟sı konserve vb. olarak tüketmektedirler. Tüketim tercihi ise daha çok kızartma (% 44.3) veya fırında pişirme (% 24.8) yöntemidir. Bölge halkının su ürünlerini % 55.2 oranında balık satış yerlerinden temin ettikleri tespit edilmiştir. Bu çalışmada, Diyarbakır İlinin su ürünleri tüketim miktarı Ülkemiz ortalamasından daha yüksek çıkmıştır. Bu durumun katılımcıların eğitim düzeyinin yüksek (% 51.1 lisans ve üzeri) olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir., en_US
dc.description.abstract This research was conducted to investigate the seafood consumption habits and preferences of people living in the Diyarbakır province. The results of the survey showed that the participants consume chicken meat (38 %) as a first preference, their second choice is red meat (34 %) and they prefer seafood (28 %) as the last meat alternative. 2.3 % of the participants do not consume any kind of seafood, while most of them (97.7 %) include seafood in their diet. 51.1 % of the participants has a B.S. or a higher degree of education with an average monthly income of 2 362 TL . The average yearly seafood consumption per capita was determined as 12.2 kg. Anchovy is the most consumed sea food with a percentage of 15.5 %. It was determined that 15.5 % of the participants consumes canned fish or similar products, while the preference of the rest (84.5 %) is fresh fish consumed in fried (44.3 %) or baked (24.8 %) form. It is found that the seafood is mainly (55.2 %) purchased from the fish markets. In this study, the seafood consumption in Diyarbakır province was found to be higher than the yearly average of our country, this is probably due to the higher education level of the participants (51.1 % B.S. or higher) of this survey. en_US
dc.publisher Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Consumer Behaviors, Seafood Consumption, Diyarbakır,Tüketim Alışkanlığı, Su Ürünleri Tüketimi, Diyarbakır en_US
dc.title Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma: Diyarbakır İli Örneği en_US
dc.title.alternative A Study On The Seafood Consumer Behavıours: Dġyarbakır Provınce Example en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account