Bu araştırma, Diyarbakır ilinde yaşayan insanların su ürünleri tüketim
alışkanlıklarının ve tercihlerinin ortaya konulması amacıyla yapılmıştır.
Diyarbakır‟da yapılan 516 adet anket sonuçlarına göre; katılımcıların ilk tercihinin %
38'le tavuk eti, ikinci tercihlerinin % 34 oranla kırmızı et olduğu ve son olarak % 28
ile su ürünlerini tükettikleri tespit edilmiştir. Diyarbakır ilindeki katılımcıların %
2.3'ü su ürünleri tüketmezken, % 97.7'si ise tükettiklerini belirtmişlerdir.
Katılımcıların % 51.1‟i lisans mezunu olup, aylık ortalama gelirleri 2 362 TL olarak
hesaplanmıştır. Kişi başı yıllık su ürünleri tüketimi ortalama 12.2 kg olarak tespit
edilmiştir. En çok tüketilen su ürünü % 15.5 ile hamsidir. Katılımcıların % 84.5‟ü
balığı taze olarak, % 15.5‟sı konserve vb. olarak tüketmektedirler. Tüketim tercihi ise
daha çok kızartma (% 44.3) veya fırında pişirme (% 24.8) yöntemidir. Bölge halkının
su ürünlerini % 55.2 oranında balık satış yerlerinden temin ettikleri tespit edilmiştir.
Bu çalışmada, Diyarbakır İlinin su ürünleri tüketim miktarı Ülkemiz ortalamasından
daha yüksek çıkmıştır. Bu durumun katılımcıların eğitim düzeyinin yüksek (% 51.1
lisans ve üzeri) olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.,
This research was conducted to investigate the seafood consumption habits and
preferences of people living in the Diyarbakır province. The results of the survey
showed that the participants consume chicken meat (38 %) as a first preference, their
second choice is red meat (34 %) and they prefer seafood (28 %) as the last meat
alternative. 2.3 % of the participants do not consume any kind of seafood, while most
of them (97.7 %) include seafood in their diet.
51.1 % of the participants has a B.S. or a higher degree of education with an average
monthly income of 2 362 TL . The average yearly seafood consumption per capita
was determined as 12.2 kg. Anchovy is the most consumed sea food with a
percentage of 15.5 %. It was determined that 15.5 % of the participants consumes
canned fish or similar products, while the preference of the rest (84.5 %) is fresh fish
consumed in fried (44.3 %) or baked (24.8 %) form. It is found that the seafood is
mainly (55.2 %) purchased from the fish markets.
In this study, the seafood consumption in Diyarbakır province was found to be higher
than the yearly average of our country, this is probably due to the higher education
level of the participants (51.1 % B.S. or higher) of this survey.