dc.contributor.author |
Kiper, İbrahim |
|
dc.date.accessioned |
2022-08-11T13:27:08Z |
|
dc.date.available |
2022-08-11T13:27:08Z |
|
dc.date.issued |
2016 |
|
dc.date.submitted |
2016 |
|
dc.identifier.uri |
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/889 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmada Karayaka ırkı koyunlar’da laktasyon sayısının süt verimine, laktasyon süresine ve süt kompozisyonuna (yoğunluk, protein oranı, donma noktası, somatik hücre sayısı, yağ oranı, kuru madde oranı, laktoz ve mineral madde miktarı) etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada Ordu ilinde ekstansif koşullarda yetiştirilen 84 adet Karayaka ırkı koyun kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan koyunlar 1.laktasyonunda, 2.laktasyonunda, 3.laktasyonunda ve 4.laktasyonunda olmak üzere 4 farklı laktasyon grubuna ayrılmıştır.
Araştırmada süt verimi (P<0.01) ve laktasyon süresi (P<0.05) bakımından 4.laktasyon grubu ile diğer laktasyon grupları arasında önemli farklılık olduğu belirlenmiş olup en yüksek süt verimi ve en uzun laktasyon süresi 4.laktasyon grubunda elde edilmiştir. Aynı zamanda somatik hücre sayısı bakımından 1.ve 2.laktasyon grupları ile 3.ve 4.laktasyon grupları arasında da önemli (P<0.05) farklılık olduğu tespit edilmiş olup en yüksek somatik hücre sayısı 3.ve 4.lakyasyon grubunda belirlenmiştir. Diğer özellikler olan yoğunluk, donma noktası, yağ oranı, yağsız kuru madde oranı, protein, laktoz miktarı ve mineral madde bakımından laktasyon grupları arasında önemli bir farklılık bulunmamıştır. |
en_US |
dc.language.iso |
tur |
en_US |
dc.publisher |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Karayaka koyunu, süt verimi, laktasyon süresi, somatik hücre sayısı, kuru madde oranı |
en_US |
dc.title |
Karayaka Irkı Koyunlarda Laktasyon Sayısının Süt Verimine ve Süt Özelliklerine Etkileri |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Ordu Üniversitesi |
en_US |
dc.contributor.department |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |