Abstract:
Bu çalışma, Rize ili Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün
“Muradiye-10” , “Pazar-20” ve “Tuğlalı-10” çay klonları ile tesis edilmiş parselleri üzerinde,
sarı çay akarı (Polyphagotarsonemus latus)’nın yaş ve kuru çayda mineral madde içeriği ve
kalite parametreleri ile yaş çay verimine olan etkilerini belirlemek amacıyla 2013 ve 2014
yıllarında 3. Sürgün döneminde yürütülmüştür. Mineral madde olarak alüminyum (Al),
kalsiyum (Ca), bakır (Cu), demir (Fe), magnezyum (Mg),mangan (Mn), kükürt (S) ve çinko
(Zn) değerleri analiz edilmiştir. Kalite parametreleri olarak ekstrakt, kafein, kuru madde,
parlaklık, polifenol, renk, selüloz, theaflavin (Tf), thearubigin (Tr), theaflavin (Tf) /
thearubigin (Tr) ve toplam kül değerleri analiz edilmiştir. Deneme tesadüf blokları deneme
desenine göre 3 tekerrürlü olarak planlanmıştır. İncelenen özelliklerin çeşitler ile bulaşık ve
temiz parsellere göre değişimini belirlemek amacıyla istatistiksel analizi yapılmıştır.
Sonuç olarak sarı çay akarı P. latus’un yaş çay ve kuru çayda mineral madde, kalite
parametreleri ve verim üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.