Abstract:
Bu çalışma, 2011- 2012 üretim sezonunda Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü uygulama serası ve laboratuarlarında yürütülmüştür. Çalışmada yetiştirme ortamı olarak torf, perlit, kokopeat ve doğal kompostlanmış fındık zurufu kullanılmıştır. Yetiştirme ortamlarına ticari organik kökenli Eko Agri ve AKC organik gübreleri yüzde (%) hacimsel olarak 0, 7.5 ve 15 oranlarında ilave edilmiştir. Hazırlanan yetiştirme ortamları 50*18*16 cm ebatlarındaki balkon tipi saksılara doldurulmuştur. Çalışma, tesadüf parselleri deneme deseninde 3 tekerrürlü kurulmuş ve deneme materyali olarak standart kuzukulağı (Rumex acetosella L.) tohumları kullanılmıştır. Tohumlar, 26.10.2011 tarihinde 2 g/m2 olacak şekilde ekilmiştir. Çalışma boyunca tüm kültürel işlemler yerine getirilerek, bitkilerin pazarlanabilir hasat büyüklüğüne ulaşmaları sağlanmıştır. Bitkilerde 26.01.2012 ve 08.05.2012 tarihlerinde iki kez hasat yapılmıştır. Hasat edilen bitkilerde verim, yaprak sap uzunluğu, yaprak aya uzunluğu, yaprak aya eni, renk (hue ve kroma değerleri), vitamin C ve etüvde kuru madde miktarı belirlenmiştir. Her iki hasat değerlerinin sonuçları TARİST istatistik paket programında birbirinden bağımsız olarak değerlendirilmiştir.
Çalışmada organik gübre ilavesi ile kuzukulağında yaprak kalitesi artmıştır. Uygulama dozuna bağlı olarak yaprak aya uzunluğunda %139, yaprak aya eninde %113 ve yaprak sap uzunluğunda %150’ye varan oranlarda artışlar sağlanmıştır. Organik gübre etüvde % kuru madde, Vitamin C ve kroma değerlerinde azalmaya neden olmuştur. Torf ortamı birinci hasatta 1682 g/m2, ikinci hasatta 1484 g/m2 verim değerleriyle en yüksek verimi vermiştir.