ÇalıĢmada 2020 yılı mahsulü farklı peteklerden alınmıĢ taze on arı ekmeği
(P1AE-P10AE) ile 2019 yılı mahsulü soğuk hava depolarında depolanmıĢ bir arı
ekmeği karıĢım numunesi (P0AE) olmak üzere toplam 11 numunede analizler
gerçekleĢtirilmiĢtir.ÇalıĢmada öncelikli olarak arı ekmeklerinin kimyasal içeriği
(kuru madde, kül, yağ ve protein miktarları) araĢtırılmıĢ, daha sonra arı ekmeği
numunelerinin metanol, saf su ve metanol:saf su karıĢımı olmak üzere üç farklı
çözücüyle ekstraktları hazırlanarak bu ekstraktların biyoaktif özellikleri (toplam
antioksidan kapasitesi, toplam fenolik içeriği ve antibakteriyel etkisi) incelenmiĢtir.
Veriler istatiksel olarak değerlendirildiğinde kuru madde miktarının depolanmıĢ
numunede fazla olduğu (%98.150.06), kül miktarının birbirine benzer olduğu,
protein miktarının taze numunelerde daha fazla olduğu (%25.940.28), yağ
miktarının da taze numunelerde daha fazla olduğu (% 4.100.04) tespit edilmiĢtir.
Kullanılan üç çözücü içerisinden arı ekmeklerinin saf suyla hazırlanmıĢ ekstraktların
daha yüksek antioksidan içeriğine sahip olduğu; en yüksek antioksidan kapasitesini
(0.300.00 mmol TE/L) 2020 mahsulü P1AE, P8AE ile P10AE numunelerinin
gösterdiği bulunmuĢtur. Kullanılan üç çözücü içerisinden arı ekmeklerinin
metanol:su karıĢımıyla (4:1) hazırlanmıĢ ekstraktların daha yüksek fenolik içeriğine
sahip olduğu; en yüksek fenolik miktarını (0.660.00 mg GAE/100g) 2020 mahsulü
P5AE numunesinin içerdiği tespit edilmiĢtir. ÇalıĢmada ayrıca kullanılan
çözücülerden bağımsız depolanmıĢ 2019 yılı mahsulü arı ekmeklerinin taze 2020 yılı
mahsulü arı ekmeklerinden daha az antioksidan kapasitesine sahip olduğu ve daha az
fenolik madde içerdiği de tespit edilmiĢtir. Antibakteriyel aktiviteye bakıldığında
E.coli‟ye karĢı metanolde çözündürülen arı ekmeği numunelerinin tamamının,
L.monocytogenes‟e karĢı hem metanolde hem de metanol:saf su karıĢımında
çözündürülen arı ekmeği numunelerinin tamamının, M.luteus‟a karĢı metanolde
çözündürülen numunelerden iki numune hariç (P6AE ile P8AE) diğer tüm
numunelerin, S.aureus’a karĢı metanolde çözündürülen arı ekmeği numunelerinin
tamamının antibakteriyel etki gösterdiği tespit edilmiĢtir.,In the study, analyzes were carried out on a total of 11 samples, including ten
fresh bee bread (P1AE-P10AE) taken from different honeycombs in 2020 and a bee
bread mixture sample (P0AE) stored in cold air storages from 2019 crops. In the
study, firstly, the chemical content (dry matter, ash, oil and protein amounts) of bee
breads was investigated, then extracts of bee bread samples were prepared with three
different solvents, including methanol, pure water and methanol:pure water mixture,
and then the bioactive properties of these extracts (total antioxidant capacity, total
phenolic content and antibacterial effect) were examined. When the data were
evaluated statistically, the amount of dry matter was higher in the stored sample
(98.15±0.06%), the amount of ash was similar to each other, the amount of protein
was higher in fresh samples (25.94±0.28%), and the amount of oil was higher in
fresh samples (% 4.10±0.04) was determined. Among the three solvents used, it was
found that extracts prepared with pure water from bee bread had higher antioxidant
content; it was found that the 2020 crop P1AE, P8AE and P10AE samples showed
the highest antioxidant capacity (0.30±0.00 mmol TE/L). Among the three solvents
used, it was determined that the extracts prepared with methanol:water mixture (4:1)
of bee bread had higher phenolic content; it was determined that the P5AE sample of
the 2020 crop contains the highest amount of phenolic (0.66±0.00 mg GAE/100g). In
the study, it was also determined that the bee breads of 2019 crop stored have less
antioxidant capacity and contain less phenolic substances than fresh 2020 bee breads,
independently of the solvents used. Considering the antibacterial activity, all of the
bee bread samples dissolved in methanol against E.coli, all samples of bee bread
dissolved in both methanol and methanol:pure water mixture against
L.monocytogenes, all of the bee bread samples except for two samples (P6AE and
P8AE) dissolved in methanol against M.luteus, all of the bee bread samples
dissolved in methanol against S.aureus showed antibacterial effect.
ÇalıĢmada 2020 yılı mahsulü farklı peteklerden alınmıĢ taze on arı ekmeği
(P1AE-P10AE) ile 2019 yılı mahsulü soğuk hava depolarında depolanmıĢ bir arı
ekmeği karıĢım numunesi (P0AE) olmak üzere toplam 11 numunede analizler
gerçekleĢtirilmiĢtir.ÇalıĢmada öncelikli olarak arı ekmeklerinin kimyasal içeriği
(kuru madde, kül, yağ ve protein miktarları) araĢtırılmıĢ, daha sonra arı ekmeği
numunelerinin metanol, saf su ve metanol:saf su karıĢımı olmak üzere üç farklı
çözücüyle ekstraktları hazırlanarak bu ekstraktların biyoaktif özellikleri (toplam
antioksidan kapasitesi, toplam fenolik içeriği ve antibakteriyel etkisi) incelenmiĢtir.
Veriler istatiksel olarak değerlendirildiğinde kuru madde miktarının depolanmıĢ
numunede fazla olduğu (%98.150.06), kül miktarının birbirine benzer olduğu,
protein miktarının taze numunelerde daha fazla olduğu (%25.940.28), yağ
miktarının da taze numunelerde daha fazla olduğu (% 4.100.04) tespit edilmiĢtir.
Kullanılan üç çözücü içerisinden arı ekmeklerinin saf suyla hazırlanmıĢ ekstraktların
daha yüksek antioksidan içeriğine sahip olduğu; en yüksek antioksidan kapasitesini
(0.300.00 mmol TE/L) 2020 mahsulü P1AE, P8AE ile P10AE numunelerinin
gösterdiği bulunmuĢtur. Kullanılan üç çözücü içerisinden arı ekmeklerinin
metanol:su karıĢımıyla (4:1) hazırlanmıĢ ekstraktların daha yüksek fenolik içeriğine
sahip olduğu; en yüksek fenolik miktarını (0.660.00 mg GAE/100g) 2020 mahsulü
P5AE numunesinin içerdiği tespit edilmiĢtir. ÇalıĢmada ayrıca kullanılan
çözücülerden bağımsız depolanmıĢ 2019 yılı mahsulü arı ekmeklerinin taze 2020 yılı
mahsulü arı ekmeklerinden daha az antioksidan kapasitesine sahip olduğu ve daha az
fenolik madde içerdiği de tespit edilmiĢtir. Antibakteriyel aktiviteye bakıldığında
E.coli‟ye karĢı metanolde çözündürülen arı ekmeği numunelerinin tamamının,
L.monocytogenes‟e karĢı hem metanolde hem de metanol:saf su karıĢımında
çözündürülen arı ekmeği numunelerinin tamamının, M.luteus‟a karĢı metanolde
çözündürülen numunelerden iki numune hariç (P6AE ile P8AE) diğer tüm
numunelerin, S.aureus’a karĢı metanolde çözündürülen arı ekmeği numunelerinin
tamamının antibakteriyel etki gösterdiği tespit edilmiĢtir.,In the study, analyzes were carried out on a total of 11 samples, including ten
fresh bee bread (P1AE-P10AE) taken from different honeycombs in 2020 and a bee
bread mixture sample (P0AE) stored in cold air storages from 2019 crops. In the
study, firstly, the chemical content (dry matter, ash, oil and protein amounts) of bee
breads was investigated, then extracts of bee bread samples were prepared with three
different solvents, including methanol, pure water and methanol:pure water mixture,
and then the bioactive properties of these extracts (total antioxidant capacity, total
phenolic content and antibacterial effect) were examined. When the data were
evaluated statistically, the amount of dry matter was higher in the stored sample
(98.15±0.06%), the amount of ash was similar to each other, the amount of protein
was higher in fresh samples (25.94±0.28%), and the amount of oil was higher in
fresh samples (% 4.10±0.04) was determined. Among the three solvents used, it was
found that extracts prepared with pure water from bee bread had higher antioxidant
content; it was found that the 2020 crop P1AE, P8AE and P10AE samples showed
the highest antioxidant capacity (0.30±0.00 mmol TE/L). Among the three solvents
used, it was determined that the extracts prepared with methanol:water mixture (4:1)
of bee bread had higher phenolic content; it was determined that the P5AE sample of
the 2020 crop contains the highest amount of phenolic (0.66±0.00 mg GAE/100g). In
the study, it was also determined that the bee breads of 2019 crop stored have less
antioxidant capacity and contain less phenolic substances than fresh 2020 bee breads,
independently of the solvents used. Considering the antibacterial activity, all of the
bee bread samples dissolved in methanol against E.coli, all samples of bee bread
dissolved in both methanol and methanol:pure water mixture against
L.monocytogenes, all of the bee bread samples except for two samples (P6AE and
P8AE) dissolved in methanol against M.luteus, all of the bee bread samples
dissolved in methanol against S.aureus showed antibacterial effect.