Bu çalışma organik madde uygulamalarının marulda verim ve bitki beslenmesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla Bulancak ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Deneme 3 tekrarlı olarak tesadüf parselleri deneme desenine göre kurulmuş, topraktan 0, 25, 50 ve 100 kg/da humus ile birlikte 0, 1500 ve 3000 ml/da humik asit dozu uygulaması yapılmıştır. Çalışmada verim, bazı verim komponentleri ve bitki besin elementi içerikleri incelenmiştir. Araştırma bulgularına göre humus ve humik asit uygulamalarının verim, yaprak sayısı, yaprak uzunluğu, yaprak genişliği, kuru madde oranı ile bitkilerin K, Mg, B, Zn, Fe, ve Mn içerikleri üzerine etkileri önemli bulunmuştur. Humus ve humik asitin en yüksek doz uygulamalarının kontrol parsellerine göre verimi yaklaşık 2 kat artırdığı gözlenmiştir.
This study was carried out to determine effects of humus and humic acid application
on yield and plant nutritional contents of lettuce in Bulancak ecological conditions.
Experiment was established in completely randomized designed with 3 replicates
including 0, 25, 50 and 100 kg/da humus and 0, 1500 and 3000 ml/da humic acid
applications. Yield, yield components and some macro and micro nutrition contents
of plants were measured. The results showed that effects of humus and humic acid
applications on leaf number per plant, leaf width, leaf length, yield, dry matter, K,
Mg, B, Zn, Fe and Mn contents of lettuce were found to be significant. Results
showed that the highest doses of organic matter applications increased the yield
approximataly by two fold than control plots.