DSpace Repository

Yulafta (Avena Sativa L.) Çinkolu Gübrelemenin Bazı Bitkisel Özelliklere ve Kalite Unsurlarına Etkisi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Prof. Dr. Yılmaz, Nuri
dc.contributor.author Sonkaya, Muzaffer
dc.date.accessioned 2022-08-11T12:01:56Z
dc.date.available 2022-08-11T12:01:56Z
dc.date.issued 2019
dc.date.submitted 2019
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/714
dc.description.abstract Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme arazisinde 2017 yılında yürütülen bu araştırmada farklı dozlarda topraktan (0, 2.5, 5.0 ve 7.5 kg/da) ve yapraktan (%0, 0.2 ve 0.4) çinko uygulamalarının yulafın bazı bitkisel özellikleri ve kalite unsurları üzerine olan etkileri incelenmiştir. Materyal olarak Checota cinsi yulaf kullanılmış olup araştırma, Ordu ili ekolojik koşullarında, tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, çıkış süresi, bitki boyu, salkım boyu, bin tane ağırlığı, salkımda tane ağırlığı, tane iriliği ve kavuz oranı üzerine istatistiksel olarak etkili olmadığı belirlenmiştir. Buna karşılık yapılan çinko uygulamalarının; salkımda başakçık sayısı 13.09-25.80 adet, salkımda tane sayısı 28.61-46.79 adet, tane verimi 71.00-115.05 kg/da, tanedeki çinko miktarı 37.38-43.06 ppm, tanedeki protein oranı %14.26-15.38, tanedeki nişasta oranı %47.65-51.46, tanede yağ oranı %6.67-7.25, kavuzda çinko miktarı 20.48-25.94 ppm, kavuzda protein oranı %8.90-9.98 ve sapta çinko miktarı 10.39-12.84 ppm arasında değişim göstemiş olup, çinko gübresinin uygulama şekilleri ve dozlarının bu ögeler üzerine istatistiksel olarak önemli olduğu belirlenmiştir., en_US
dc.description.abstract This study was conducted in the experimental fields of the Faculty of Agriculture of Ordu University in 2017, the effects of zinc application from different doses of soil (0, 2.5, 5.0 and 7.5 kg/da) and leaves (0, 0.2 and 0.4%) on some plant characteristics and quality elements of oats were evaluated. Checota oat cultivar were used as the material of the study and the experiment was carried out in Ordu ecological conditionswith randomized blocks according to the factorial experiment design with 3 replications. As a result of the study, the emergence time, the plant height, the panicle height, the thousand grain weight, the grain weight in panicle the grain size and the rate of shell were not found significantly different to be statistically. On the other hand, the values were changed for the number of panicle in bunches between 13.09-25.80 units, for number of grains between 28.61-46.79 units, for grain yield between 71.00-115.05 kg/da, for zinc content in the grain between 37.38-43.06 ppm, for protein content in the grain between 14.26%-15.38%, for the rate of starch in the grain between 47.65%-51.46%, for the fat content in the grain between 6.67%-7.25, for the amount of zinc in the shells between 20.48-25.94 ppm, for the protein content in the shells between 8.90%-9.98 and for the amount of zinc in the shoot between 10.39-12.84 ppm with the zinc treatments and they were found as significantly different. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Checota, Çinko Uygulaması, Toprak, Yaprak, Yulaf en_US
dc.subject Checota, Çinko Uygulaması, Toprak, Yaprak, Yulaf,Checota, Leaf, Oat, Soil, Zinc Aplication en_US
dc.title Yulafta (Avena Sativa L.) Çinkolu Gübrelemenin Bazı Bitkisel Özelliklere ve Kalite Unsurlarına Etkisi en_US
dc.title.alternative THE EFFECT OF ZINC FERTILIZERS ON FOR SOME PLANT PROPERTIES and QUALITY CHARACTERISTICS ON OAT (Avena sativa L.) en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account