Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme arazisinde 2017 yılında yürütülen bu
araştırmada farklı dozlarda topraktan (0, 2.5, 5.0 ve 7.5 kg/da) ve yapraktan (%0, 0.2
ve 0.4) çinko uygulamalarının yulafın bazı bitkisel özellikleri ve kalite unsurları
üzerine olan etkileri incelenmiştir. Materyal olarak Checota cinsi yulaf kullanılmış
olup araştırma, Ordu ili ekolojik koşullarında, tesadüf bloklarında faktöriyel deneme
desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, çıkış süresi,
bitki boyu, salkım boyu, bin tane ağırlığı, salkımda tane ağırlığı, tane iriliği ve kavuz
oranı üzerine istatistiksel olarak etkili olmadığı belirlenmiştir. Buna karşılık yapılan
çinko uygulamalarının; salkımda başakçık sayısı 13.09-25.80 adet, salkımda tane
sayısı 28.61-46.79 adet, tane verimi 71.00-115.05 kg/da, tanedeki çinko miktarı
37.38-43.06 ppm, tanedeki protein oranı %14.26-15.38, tanedeki nişasta oranı
%47.65-51.46, tanede yağ oranı %6.67-7.25, kavuzda çinko miktarı 20.48-25.94
ppm, kavuzda protein oranı %8.90-9.98 ve sapta çinko miktarı 10.39-12.84 ppm
arasında değişim göstemiş olup, çinko gübresinin uygulama şekilleri ve dozlarının bu
ögeler üzerine istatistiksel olarak önemli olduğu belirlenmiştir.,
This study was conducted in the experimental fields of the Faculty of Agriculture of
Ordu University in 2017, the effects of zinc application from different doses of soil
(0, 2.5, 5.0 and 7.5 kg/da) and leaves (0, 0.2 and 0.4%) on some plant characteristics
and quality elements of oats were evaluated. Checota oat cultivar were used as the
material of the study and the experiment was carried out in Ordu ecological
conditionswith randomized blocks according to the factorial experiment design with
3 replications. As a result of the study, the emergence time, the plant height, the
panicle height, the thousand grain weight, the grain weight in panicle the grain size
and the rate of shell were not found significantly different to be statistically. On the
other hand, the values were changed for the number of panicle in bunches between
13.09-25.80 units, for number of grains between 28.61-46.79 units, for grain yield
between 71.00-115.05 kg/da, for zinc content in the grain between 37.38-43.06 ppm,
for protein content in the grain between 14.26%-15.38%, for the rate of starch in the
grain between 47.65%-51.46%, for the fat content in the grain between 6.67%-7.25,
for the amount of zinc in the shells between 20.48-25.94 ppm, for the protein content
in the shells between 8.90%-9.98 and for the amount of zinc in the shoot between
10.39-12.84 ppm with the zinc treatments and they were found as significantly
different.