Bu tez çalışmasında, konvansiyonel ve organik tarım yapılan fındık bahçelerinin
toprak ve yaprak analizleriyle beslenme durumları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu
amaçla bütün bahçelerden 15'er adet toprak örnekleri ile Tombul ve Palaz fındık
çeşitlerinden yaprak örnekleri alınmıştır.
Toprak analiz sonuçlarına göre bahçeler arasında toprak özellikleri bakımından
belirgin bir fark olmadığı belirlenmiştir. Organik tarım yapılan fındık bahçesi
topraklarının organik madde, toplam azot, bitkiye yarayışlı fosfor, ektrakte edilebilir
kalsiyum ve sodyum, bitkiye yarayışlı demir, bakır, çinko, mangan ve bor içeriklerinin
konvansiyonel tarım yapılan fındık bahçesi topraklarından düşük olduğu saptanmıştır.
Yaprak analiz sonuçlarına göre fındık bitkisi yapraklarının toplam kalsiyum,
magnezyum, bakır ve çinko içerikleri arasında önemli farklar olduğu belirlenmiştir.
Organik tarım yapılan bahçelerde yapraklarının toplam azot, sodyum, magnezyum,
demir, çinko, bakır ve bor içeriklerinin konvansiyonel bahçelerden daha düşük olduğu
tespit edilmiştir. Yaprakların besin element içerikleri optimum sınır değerleriyle
karşılaştırıldığında bahçelerin benzer oranlarda dağılım gösterdiği ve benzer beslenme
sorunlarına rastlanıldığı saptanmıştır.,
In this thesis, nutritional status of conventional and organic hazelnut cultivation
orchards were investigated by soil and leaf analysis. For this purpose, 15 soil samples
and leaf samples from Tombul and Palaz hazelnut varieties were taken from all
orchards.
According to the results of soil analysis, it was found that there was no significant
difference in soil properties between orchards. Soil organic matter, total nitrogen,
phosphorus, extractable calcium and sodium, available iron, copper, zinc, manganese
and boron contents of organic orchard’s soil were lower than conventional orchard’s
soil.
According to the results of leaf analysis, there were significant differences between
the total calcium, magnesium, copper and zinc contents of hazelnut leaves. Total
nitrogen, sodium, magnesium, iron, zinc, copper and boron content of the leaves in
organic orchards were found to be lower in the conventional orchards. When the
nutrient contents of the leaves were compared with the optimum limit values, it was
found that the orchards showed similar distribution and similar nutritional problems
were observed.