Bu çalışma, Ordu ili Fatsa ve Çamaş ilçelerinde yetiştirilen Çakıldak findık çeşidinde
farklı rakım ve yöneylerin verim ve kalite üzerine etkilerinin araştırılması amacıyla
2016 ve 2017 yıllarında yürütülmüştür.
Dört farklı yükseklik seviyesinde (0-250m, 250-500m, 500-750m, 750-1000m) ve bu
seviyedeki Kuzey, Güney, Doğu, Batı yöneylerde ve düz alanlarda yürütülen bu
çalışmadan elde edilen bulgular, tesadüf blokları deneme desenine göre iki faktörlü
(rakım ve yöney) ve 3 tekerrürlü olarak değerlendirilmiştir.
Araştırma sonucunda, farklı rakım ve yöneylerde yetiştirilen Çakıldak findık çeşidinin,
meyve kalite özellikleri bakımından birbirlerinden farklı olduğu, meyve kalite
özelliklerinin rakıma ve yöneye göre değiştiği tespit edilmiştir. Düz alanlarda bitki
başına verim, zuruf boyu, boş meyve oranı ve çift iç oranının en fazla olduğu ortaya
çıkmıştır. Doğu yöneylerde kabuk kalınlığı, meyve ağırlığı, iç ağırlığı ve iç oranının
diğerlerinden daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Kuzey yöneylerde en fazla dolgun iç
oranı olduğu belirlenmiştir. Göbek boşluğu ve kusurlu meyve oranı yüksek seviyede
ve batı yöneylerde daha fazla olmuştur. Ayrıca bitki başına verim sahil kuşakta ve düz
alanlarda; iç ağırlığı ve iç oranı çok yüksek kesimlerde ve doğu yöneyde daha yüksek
bulunmuştur.,
This study was carried out in 2016 and 2017 in order to investigate the effects of
different altitudes and directions on yield and quality of Çakıldak hazelnut cultivars
grown in Fatsa and Çamaş districts of Ordu.
The results obtained from this study carried out in four different elevation levels (0-
250m, 250-500m, 500-750m, 750-1000m) and in North, South, East, West and flat
areas at this level were found to have two factors (altitude and vector) and 3
replications.
As a result of the research, it was determined that Çakıldak hazelnut varieties grown
at different altitudes and directions were different from each other in terms of fruit
quality characteristics and fruit quality characteristics changed according to altitude
and direction. It was found that yield, per plant height, empty fruit ratio and double
internal ratio were the highest in flat areas. It has been determined that the thickness
of crust, fruit weight, internal weight and internal rate of the eastern regions are higher
than the others. It is determined that the fuller internal rate is the highest in the northern
directions. Belly cavity and defective fruit ratio was higher and higher in western
directions. Also yield per plant in coastal belt and flat areas; internal weight and
internal ratio were found to be higher in very high sections and in the east direction.