DSpace Repository

Ordu İlinde İşlenen Bal Mumlarının Kalite Karakteristik Özelliklerinin Belirlenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Şahin, Sümeyye
dc.contributor.author İnal, Melike
dc.date.accessioned 2022-08-09T06:22:07Z
dc.date.available 2022-08-09T06:22:07Z
dc.date.issued 2021
dc.date.submitted 2021
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/66
dc.description.abstract Çalışma 2019/21’de Ordu ilinde bulunan doğal bal mumu (karakovan), külçe bal mumu, temel petek ve balı boşaltılmış petek olmak üzere toplam dört çeşit bal mumunun fizikokimyasal özelliklerini değerlendirmek için yapılmıştır. Değerlendirilen fizikokimyasal parametreler; kuru madde miktarı, kül içeriği, yağ miktarı, sabunlaşma sayısı, peroksit değeri, iyot sayısı, asit sayısı ve yağ asiti kompozisyonudur. Veriler istatiksel olarak değerlendirildiğinde; en yüksek kuru madde içeriğine temel petek (%99.52±0.09), en yüksek kül içeriği doğal bal mumu (%0.40±0.23), en yüksek asit sayısı balı boşaltılmış petek (21.35±1.00 mg KOH/g) ve doğal bal mumu (21.27±1.45 mg KOH/g), en yüksek sabunlaşma sayısı külçe bal mumu (99.63±2.52 mgKOH/g) ve balı boşaltılmış petek (99.94±2.14 mg KOH/g), en yüksek iyot sayısı temel petek (12.58±0.71 g I/100g), en yüksek peroksit sayısı balı boşaltılmış petek (1.99±0.30 meq O/kg), yağ asitleri kompozisyonunda miktarca fazla yağ asitleri sırasıyla palmitik asit, trans-elaidik asit, cis-oleik asit, 11-eikosenoik asit, erüsik asit olarak tespit edilmiştir. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar uluslararası standartlar ile karşılaştırıldığında, standartlara uygun değerler bulunmuştur. Arıcılık ürünleri içerisinde önemli yere sahip olan bal mumu için uygun standart oluşturulması taklit ve tağşişten kaçınılmasını önleme açısından oldukça faydalı olacaktır. en_US
dc.description.abstract The study was carried out in 2019/21 for the physicochemical structure of a total of four qualities, namely beeswax ingot, basic honeycomb and emptied honeycomb in Ordu province. Evaluated physicochemical; dry matter amount, value, amount, solidification number, iodine number, acid and fatty acid number. Evaluate the data statistically; the highest dry matter.ne high-based comb (99%), the highest ashy±0.23), the highest number of evacuated honeycomb (21.35±1.00 mg KOH/g) and natural wax (21.27±1.45) mg KOH/g), highest saponification number of beeswax ingot (99.63±2.52 mgKOH/g) and honey evacuated comb (99.94±2.14 mg KOH/g), highest iodine basic comb (12.58±0.71 g I/100g), highest peroxide number honey discharged comb (1.990.30 meqkg), fatty acids, fatty acids in excess of it, cis-oleic acid, acids determined as 11-eicoseno acid. The results obtained in this study will come with the standards to be tested and will be suitable for appropriate use. In order to have what is in beekeeping products, it would be beneficial to try it properly. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Arıcılık Ürünleri, Bal mumu, Fizikokimyasal Özellikler, Karakova, Yağ Asiti Kompozisyonu, en_US
dc.subject Beekeeping Products, Beeswax, Fatty Acid Composition, Karakovan, Physicochemical Properties, en_US
dc.title Ordu İlinde İşlenen Bal Mumlarının Kalite Karakteristik Özelliklerinin Belirlenmesi en_US
dc.title.alternative Determınatıon Of Qualıty Characterıstıcs Of Beeswax Processed In Ordu en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.contributor.authorID 0000-0002-9344-7690 en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account