DSpace Repository

Çay Atığı ile Azotlu Gübre Uygulamalarının Yulafta (Avena Sativa L.) Verim ve Bitkisel Özelliklere Etkisi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Öner, Fatih
dc.contributor.author Ataman, Celal
dc.date.accessioned 2022-07-29T10:42:46Z
dc.date.available 2022-07-29T10:42:46Z
dc.date.issued 2022
dc.date.submitted 2022
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/5
dc.description.abstract Bu araştırma, çay fabrikalarında işlenerek son ürün (içilebilir çay) haline gelirken ortaya çıkan çay atığı ile azotlu gübrelemenin, yulafta (Avena sativa L.) çeşitli bitkisel ve kalite özelliklerine etkisini incelemek üzere tesadif bloklarında faktöriyel düzenlemelere göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada, çay atığının 3 dozu (0, 2.5 ve 5 ton/da) ile azotlu gübrelemenin de 3 dozu (10, 12.5 ve 15 kg/da) Diriliş yulaf (Avena sativa L.) çeşidine etkilerini belirlemek üzere parsellere uygulanmıştır. Araştırmada, bitki boyu, salkımda başakçık sayısı, salkım boyu, salkım sayısı, salkımda tane sayısı, salkımda tane ağırlığı, bin tane ağırlığı, hasat indeksi, tane verimi gibi verim öğelerine bakılmıştır. Ayrıca çalışmada protein oranı, nişasta oranı, yağ oranı, lif oranı, kül oranı ve nem oranı gibi kalite parametrelerine de bakılmıştır. Çalışmada, farklı dozda çay atığı ve azotlu gübre uygulanan parsellerde ortalama olarak bitki boyu 38-91 cm, salkımda başakçık sayısı 37-175 adet, salkım boyu 12-32 cm, salkım sayısı 850-1161 adet, salkımda tane sayısı 115-480 adet, salkımda tane ağırlığı 3.20-14.96 g, bin tane ağırlığı 30.26-37.79 g, hasat indeksi %34.78-64.83, tane verimi 140-859 kg/da, protein oranı %16.79-20.69, nişasta oranı %32.24-44.07, lif oranı %7.63-10.27, yağ oranı %7.31-8.45, kül oranı %3.16-4.00, nem oranı %7.56-8.96 değerleri arasında tespit edilmiştir.,This research was carried out in three recurrences according to factorial arrangements in coincidence blocks to examine the effects of nitrogen fertilization with tea waste which is processed in tea factories to become the final product (drinkable tea), on various herbal and quality characteristics of oat (Avena sativa L.). In the research, 3 doses of tea waste (0, 2.5 and 5 tons/da) and 3 doses of nitrogen fertilization (10, 12.5 and 15 kg/da) were applied to the parcels to determine their effects on Diriliş oat (Avena sativa L.) type. In the research, yield items such as plant height, number of spikelet per bunch, bunch length, bunch number, number of grains per bunch, grain weight per bunch, one thousand grain weight, harvest index, and grain yield were examined. In addition, quality parameters such as protein ratio, starch ratio, fat ratio, fiber ratio, ash ratio and moisture ratio were also examined in the study. In the study, the plant height 38-91 cm, the number of spikelets in a bunch 37-175, the height of bunch 12-32 cm, the number of bunches 850-1161, the number of grains in a bunch 115-480, the grain weight per bunch 3.20-14.96 g, one thousand grain weight 30.26-37.79 g, harvest index 34.78-64.83%, grain yield 140-859 kg/da, protein rate 16.79-20.69%, starch rate 32.24-44.07%, fiber rate 7.63-10.27%, oil ratio 7.31-8.45, ash ratio 3.16-4.00%, humidity ratio 7.56-8.96% were determined in average in the parcels where different doses of tea waste and nitrogen fertilizer were applied. en_US
dc.description.abstract Bu araştırma, çay fabrikalarında işlenerek son ürün (içilebilir çay) haline gelirken ortaya çıkan çay atığı ile azotlu gübrelemenin, yulafta (Avena sativa L.) çeşitli bitkisel ve kalite özelliklerine etkisini incelemek üzere tesadif bloklarında faktöriyel düzenlemelere göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada, çay atığının 3 dozu (0, 2.5 ve 5 ton/da) ile azotlu gübrelemenin de 3 dozu (10, 12.5 ve 15 kg/da) Diriliş yulaf (Avena sativa L.) çeşidine etkilerini belirlemek üzere parsellere uygulanmıştır. Araştırmada, bitki boyu, salkımda başakçık sayısı, salkım boyu, salkım sayısı, salkımda tane sayısı, salkımda tane ağırlığı, bin tane ağırlığı, hasat indeksi, tane verimi gibi verim öğelerine bakılmıştır. Ayrıca çalışmada protein oranı, nişasta oranı, yağ oranı, lif oranı, kül oranı ve nem oranı gibi kalite parametrelerine de bakılmıştır. Çalışmada, farklı dozda çay atığı ve azotlu gübre uygulanan parsellerde ortalama olarak bitki boyu 38-91 cm, salkımda başakçık sayısı 37-175 adet, salkım boyu 12-32 cm, salkım sayısı 850-1161 adet, salkımda tane sayısı 115-480 adet, salkımda tane ağırlığı 3.20-14.96 g, bin tane ağırlığı 30.26-37.79 g, hasat indeksi %34.78-64.83, tane verimi 140-859 kg/da, protein oranı %16.79-20.69, nişasta oranı %32.24-44.07, lif oranı %7.63-10.27, yağ oranı %7.31-8.45, kül oranı %3.16-4.00, nem oranı %7.56-8.96 değerleri arasında tespit edilmiştir.,This research was carried out in three recurrences according to factorial arrangements in coincidence blocks to examine the effects of nitrogen fertilization with tea waste which is processed in tea factories to become the final product (drinkable tea), on various herbal and quality characteristics of oat (Avena sativa L.). In the research, 3 doses of tea waste (0, 2.5 and 5 tons/da) and 3 doses of nitrogen fertilization (10, 12.5 and 15 kg/da) were applied to the parcels to determine their effects on Diriliş oat (Avena sativa L.) type. In the research, yield items such as plant height, number of spikelet per bunch, bunch length, bunch number, number of grains per bunch, grain weight per bunch, one thousand grain weight, harvest index, and grain yield were examined. In addition, quality parameters such as protein ratio, starch ratio, fat ratio, fiber ratio, ash ratio and moisture ratio were also examined in the study. In the study, the plant height 38-91 cm, the number of spikelets in a bunch 37-175, the height of bunch 12-32 cm, the number of bunches 850-1161, the number of grains in a bunch 115-480, the grain weight per bunch 3.20-14.96 g, one thousand grain weight 30.26-37.79 g, harvest index 34.78-64.83%, grain yield 140-859 kg/da, protein rate 16.79-20.69%, starch rate 32.24-44.07%, fiber rate 7.63-10.27%, oil ratio 7.31-8.45, ash ratio 3.16-4.00%, humidity ratio 7.56-8.96% were determined in average in the parcels where different doses of tea waste and nitrogen fertilizer were applied. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Azot, Çay Atığı, Verim, Yulaf,Nitrogen, Oats, Tea Waste, Yield en_US
dc.subject Azot, Çay Atığı, Verim, Yulaf,Nitrogen, Oats, Tea Waste, Yield en_US
dc.title Çay Atığı ile Azotlu Gübre Uygulamalarının Yulafta (Avena Sativa L.) Verim ve Bitkisel Özelliklere Etkisi en_US
dc.title.alternative The Effects Of Nitrogen Fertilizer Wıth Tea Waste Applıcations On Yıeld And Herbal Characterıstıc Of Oat (Avena Sativa L.) en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.contributor.authorID 0000-0002-6264-3752 en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account