DSpace Repository

Gidya Uygulamasının Fındıkta Verim ve Kalite Üzerine Etkisi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Prof. Dr. Korkmaz, Kürşat
dc.contributor.advisor Prof. Dr. Saltalı, Kadir
dc.contributor.author Ergin, Miraç Nur
dc.date.accessioned 2022-08-11T08:56:37Z
dc.date.available 2022-08-11T08:56:37Z
dc.date.issued 2019
dc.date.submitted 2019
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/538
dc.description.abstract Organik madde ve kireç içeriği yüksek olan gidya, asit topraklarının ıslahında en önemli materyallerden birisidir. Bu çalışmanın amacı, gidya uygulamalarının toprak özellikleri, yaprak besin içeriği ve asit toprakta yetişen fındıkta verim ve kalite üzerine etkisini değerlendirmektir. Toprağa kontrol ile birlikte 20, 40 ve 80 kg ocak-1 dozunda, 534 mg kg-1 organik madde ve 304 mg kg-1 kireç içeren gidya uygulandı. Deneme dört tekerrürlü olarak tesadüf parselleri deneme desenine göre iki yıl süreyle (2015-2016) kuruldu. Toprak örneklerinde; toprakların verimlilik analizleri (tekstüre, pH, toplam tuz, kireç, organik madde) ve bitkiye yarayışlı makro ve mikro element (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn ve B) analizleri yapıldı. Bitki örneklerinde ise makro ve mikro elementler (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn ve Mn), bazı kalite parametreleri ve verim belirlendi. Toprağın besin elementi içeriği, kireç, organik madde ve pH'sı artan gidya oranlarıyla önemli ölçüde artmıştır. Fındıkta verim, randıman ve yaprak besin içeriği de artan gidya uygulamalarıyla birlikte önemli ölçüde artmıştır. Gidyanın 40 mg kg-1 uygulaması kontrole kıyasla, fındık veriminde %56'lık önemli bir artışa neden olmuştur. Sonuç olarak, gidyanın toprak özelliklerini iyileştirmek ve toprak asitliği altında fındığın verim ve kalitesini artırmak için kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. en_US
dc.description.abstract Gyttja having high organic matter and lime content, is one of the most important materials in rehabilitation of acid soils. The objective of this study was to evaluate the influence of gyttja applications on soil properties, leaf nutrient contents, yield and quality of hazelnut grown in acid soil. Gyttja containing 534 mg kg-1 organic matter and 304 mg kg-1 lime was applied to the soil at the rates of 20, 40 and 80 kg bushes-1 , along with the control. The experiment was conducted in a completely randomized design with four replications for two years (2015 and 2016). In the soil samples, soil fertility (soil texture, pH, total soil salinity, calcium carbonate, organic matter), available micro and macro elements (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn and Mn) were analyzed. In the plant samples, macro and micro elements (N, P, K, Na, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn and Cu), some quality parameters and yield were determined. The nutrient content, lime, organic matter and pH of the soil significantly increased with increasing rates of gyttja. Leaf nutrient content, yield and kernel percentage of hazelnut increased significantly as gyttja rates increased as well. The gyttja application of 40 mg kg-1 induced a significant increase of 56% in hazelnut yield, as compared to the control. We concluded that gyttja could be used to improve soil properties and increase yield and quality of hazelnut under soil acidity. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Asit Topraklar, Fındıkta Verim, Gidya, Kireçleme, Toprak Asitliği en_US
dc.subject Acid Soils, Yield in Hazelnut, Gyttja, Liming, Soil Acidity en_US
dc.title Gidya Uygulamasının Fındıkta Verim ve Kalite Üzerine Etkisi en_US
dc.title.alternative THE INFLUENCE OF GYTTJA APPLICATION ON YIELD AND QUALITY OF HAZELNUT en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account