dc.contributor.advisor |
Prof. Dr. Ekinci, İlhan |
|
dc.contributor.author |
Boran, Ayşe |
|
dc.date.accessioned |
2022-08-11T08:00:06Z |
|
dc.date.available |
2022-08-11T08:00:06Z |
|
dc.date.issued |
2019 |
|
dc.date.submitted |
2019 |
|
dc.identifier.uri |
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/469 |
|
dc.description.abstract |
Coğrafî keşiflerin dünyaya kazandırdığı unsurlardan bazıları da patates,
tütün, mısır gibi yeni tarım ürünleridir. Bu ürünler başta Avrupa coğrafyası olmak
üzere yayıldıkları yerlerde sosyal, ekonomik yaşamı derinden etkilemiştir. XVI.
Yüzyılda Osmanlı Devleti’ne girdiği anlaşılan Amerikan kaynaklı bitkilerden biri
de mısırdır. Gerek Anadolu’ya geliş güzergâhı, gerekse ilk kez hangi tarihte
ekiminin başladığı konularında muhtelif görüşler olmasının yanı sıra, darı ile aynı
familyaya ait olduğu için mısırın bir Amerikan bitkisi olmayıp, Osmanlı sınırları
içerisinde keşiflerden daha önce de yetiştirildiği iddiaları tartışma konusu
olmaktadır. Osmanlı Devleti’nde kalmik, kalambek, kokoroz ve lazut gibi
isimlendirmeleri bulunan mısırın, ancak XVIII. yüzyılda ekimi yaygınlaşarak ticarî
bir meta haline geldiği anlaşılmaktadır. XIX. yüzyıla gelindiğinde iklimi buğday
gibi tahıllar yetiştirmeye elverişli olmayan Trabzon Vilayeti’nin başlıca mahsulü
haline gelmiştir. Ancak mısır tarımı başlarda bu bölgede ticari bir boyutta olmayıp,
halkın kendi iaşesini temin etmeye yönelik seviyede kaldığı görülmektedir.
Arazisinin uyumlu olması nedeniyle başta Çarşamba Kazası olmak üzere, Canik
Sancağı’nda bol miktarda yetiştirilen mısır, bölgenin ihracatında yer tutmaya
başlamıştır. Ayrıca savaş döneminde, ordu iaşesinin temininde önemli bir yere
sahip olmuştur. Bu tezde, Karadeniz Bölgesi’nin önemli bir ürünü haline gelen,
kültüründe ve folklorunda önemli bir yer tutan mısırın, ekiminin yaygınlaşması,
ziraatı, ticareti, halkın iaşesindeki yeri, doğal felaketler, savaş ve kıtlık yıllarında
bölge için oynadığı role değinilecektir. |
en_US |
dc.description.abstract |
The introduction of geographical discoveries before the unique ones are new
agricultural products such as potatoes, tobacco and corn. In these products they
spread to the European geography, has affected the social, economic life deeply.
XVI. One of the American corn plants thought to have entered the Ottoman Empire
in the 16th century is corn. If we need to discuss various issues regarding both the
developing of Anatolia and the date of cultivation for the first time, the next line
was to discover an Ottoman plant belonging to the same family as millet. The corn
of the Ottoman Empire, which has names such as kalmic, kalambek, kokoroz and
lazut, can only be found in the XVIII. Century, cultivation became a commercial
commodity. XIX. century, the climate is not suitable for growing cereals such as
wheat has become the crop of the province of Trabzon. However, maize farming
initially aims to guarantee the people's own food in the menu on a commercial scale
at this price. Having a Çarşamba Kaza’s where the land should be compatible, corn
grown in abundance in Canik Sanjak started to take place in port exports. Moreover,
the wartime period had an important place in the provision of army subsistence. In
this thesis, the widespread cultivation of corn, which is an important product of the
Black Sea Region, which has an important place in its culture and folklore, can play
the role of the members of the region during the years of natural disasters, war and
famine. |
en_US |
dc.language.iso |
tur |
en_US |
dc.publisher |
Sosyal Bilimler Enstitüsü |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Corn, Maize, The Corn Agriculture, The Corn Trade, East Blacksea, Trabzon.,Mısır, Mısır Tarımı, Mısır Ticareti, Doğu Karadeniz, Trabzon. |
en_US |
dc.title |
19. Yüzyılda Karadeniz Bölgesinde Mısır Tarımı Ve Ticareti |
en_US |
dc.title.alternative |
THE CORN AGRICULTURE AND TRADE IN THE BLACK SEA REGION IN THE 19th CENTURY |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Ordu Üniversitesi |
en_US |
dc.contributor.department |
Sosyal Bilimler Enstitüsü |
en_US |