DSpace Repository

Farklı Potasyum Dozlarının Bazı Patates (Solanum tuberosum L.) Çeşitlerinin Verim ve Kalite Parametreleri Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Dr. Öğr. Üyesi Dede, Özbay
dc.contributor.author Kavalcı, Rasim
dc.date.accessioned 2022-08-11T07:42:49Z
dc.date.available 2022-08-11T07:42:49Z
dc.date.issued 2019
dc.date.submitted 2019
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/448
dc.description.abstract Lady Clair, Opal ve Hermes çeşitlerinin materyal olarak kullanıldığı bu araştırma, farklı miktarlarda uygulanan potasyum dozlarının (0, 15, 30 kg/da) patatesin verim ve bazı özellikleri üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amacıyla 2014 yılında Ordu ili Kabadüz ilçesinde yapılmıştır. Deneme, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonucunda bitki boyunun 42.13-69.06 cm, ocak başına sap sayısının 3.60- 5.93 adet/ocak, ocak başına yumru sayısının 5.20-8.20 adet, ortalama yumru ağırlığının 50,36-60,18 g, pazarlanabilir yumru veriminin 1674.20-3161.91 kg/da, kuru madde oranının %22.20.89-24.76, nişasta oranının da %16.43-17.87 arasında değişim gösterdiği belirlenmiştir. İncelenen özelliklerden ocak başına yumru sayısı, dekara yumru verimi ve pazarlanabilir yumru verimi üzerine çeşit ve potasyumun interaksiyon etkisi istatistiki olarak önemli, diğer özellikler üzerine olan etkiler ise istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur en_US
dc.description.abstract This research used Lady Clair, Opal and Hermes varieties was done to determine the effects of different doses (0, 15, 30 kg/da) of potassium on the yield and some properties of potato in 2014 in Kabadüz, Ordu. The experiment was carried out in randomized blocks at split-plot design with 3 replications. As a result of the research, it was observed that the obtained values changed for plant height between 42.13-69.06cm, for stem number per hill between 3.60-5.93, for number of tubers per hill 5.20-8.20, for average tuber weight 50,36-60,18 g, for marketable tuber yield between 1674.20-3161.91 kg da-1 , for dry matter content between 22.20.89-24.76% and for starch rate between 16.43-17.87 %. The interaction effects of potassium and varieties were statistically significant on number of tubers per hill, tuber yield per decare and marketable tuber yield, while the effects were statistically insignificant on other properties examined in this research. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Gübreleme, Hermes, Ladyclair, Nişasta, Opal. en_US
dc.subject Fertilization, Hermes, Ladyclair, Opal, Starch,Gübreleme, Hermes, Ladyclair, Nişasta, Opal en_US
dc.title Farklı Potasyum Dozlarının Bazı Patates (Solanum tuberosum L.) Çeşitlerinin Verim ve Kalite Parametreleri Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi en_US
dc.title.alternative DETERMINATION OF THE EFFECTS OF DIFFERENT POTASSIUM DOSES ON YIELD AND QUALITY PARAMETERS OF SOME POTATO (Solanum Tuberosum L.) VARIETIES en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account