Bu çalışma, Karagöz ve Ülkem börülce çeşitlerinde farklı tuz konsantrasyonlarının
(0, 25, 50, 75, 100, 125, 150, 175, 200 mM) bitki gelişimi üzerine etkilerini
belirlemek amacıyla yürütülmüştür.Deneme Tesadüf Parsellerinde Faktöriyel
Deneme Desenine göre 4 tekerrürlü olacak şekilde Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi
deneme serasında saksı denemesi olarak kurulmuştur.Araştırmada bitki boyu, kök
uzunluğu, yaprakçık sayısı, yaprak alanı, toprak üstü yaş ağırlık, toprak üstü kuru
ağırlık, kök yaş ağırlık, kök kuru ağırlık ve toprak üstü aksamın mineral madde
konsantrasyonu (Na, Ca ve P) incelenmiştir.Araştırma sonucunda bitki boyu, kök yaş
ağırlık, kök kuru ağırlık ile toprak üstü yeşil aksamda Na,Ca ve P miktarı
bakımından çeşit x tuz dozu interakiyonu istatistiki olarak önemli bulunmuştur.
Araştırmada en yüksek tuz dozu olan 200 mM tuz uygulaması, toprak üstü yaş
ağırlığı Ülkem çeşidinde kontrol grubuna göre %38,64 azaltırken, Karagöz çeşidinde
ise %28,83 oranında azaltmıştır. Her iki börülce çeşidi de artan tuz dozu
uygulamasından genel olarak olumsuz etkilenmiştir.
The aim of this study was to determine the effects of different salt concentrations (0,
25, 50, 75, 100, 125, 150, 175, 200 mM) on the plant growth of Karagöz and Ülkem
cowpea cultivars. The experiment was established as a pot test in Ordu University,
Faculty of Agriculture, experiment greenhouse with 4 replications according to
Factorial Experimental Design in Random Plots. Plant height, root length, leaflet
number, leaf area, above ground wet weight, above ground dry weight, root wet
weight, root dry weight and above ground components mineral concentration (Na, Ca
and P) were investigated. As a result of the research, plant height, root wet weight,
root dry weight and the amount of Na, Ca and P in the above ground green parts
were found to be statistically significant in terms of interactions of x salt dose. In the
study, the highest salt dose of 200 mM salt application, the above-average wet
weight of the country compared to the control group decreased 38.64%, while the
Karagöz variety decreased by 28.83%. Both cowpea varieties were generally
adversely affected by increased salt dosage.