DSpace Repository

Ordu İlinde Bal Tüketim Bilincinin ve Tüketici Davranışlarının Belirlenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Prof. Dr. Alkan, Sezai
dc.contributor.author Seçim, Ramazan
dc.date.accessioned 2023-06-13T07:16:35Z
dc.date.available 2023-06-13T07:16:35Z
dc.date.issued 2023
dc.date.submitted 2023
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/3766
dc.description.abstract Bu çalışmada, Ordu ilinde ikamet eden tüketicilerin bal tüketim davranışılarının ve bilinç düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla basit tesadüfi örnekleme yolu ile seçilen 387 kişi ile yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Araştırmada tüketicilerin %38’ini erkekler ve %62’sini ise kadınlar oluşturmuştur. Katılımcıların %15’ini çiftçiler, %15.2’sini serbest meslek sahipleri, %13.4’ünü işçiler, %39.3’ünü memurlar, %4.1’ini emekliler ve %12.9’unu esnaf oluşturmuştur. Tüketicilerin %29.5’inin aylık gelirinin 2500 liradan az olduğu tespit edilmiştir. Tüketicilerin %37.7’sinin 31-40 yaş arasında olduğu ve %0.8’inin ise okuryazar olmadığı belirlenmiştir. Tüketicilerin %48.3’ünde hane genişliği 4 kişinin altında, buna karşın %8.5’inde ise 7 kişi ve üstünde olduğu saptanmıştır. Sosyal güvence bakımından tüketicilerin %66.4’ünün sosyal güvenlik kurumuna bağlı olduğu ve %12.1’inin ise herhangi bir sosyal güvencesinin olmadığı belirlenmiştir. Tüketicilerin %97.4’ü bal tükettiğini %2.6’sı ise bal tüketmediğini belirtmiştir. Yine tüketicilerin %77.3’ü bal aldığı yere güvendiğini, %13.2’si herhangi bir fikri olmadığını ve %9.6’sı ise güvenmediğini belirtmiştir. Aynı zamanda tüketicilerin %65.6’sının satin aldığı bal hakkında bilgi sahibi olduğu belirlenmiştir. Bal tüketenlerin %50.9’u sağlık için bal tükettiği, buna karşın %40.9’u ise balı besin kaynağı olarak tükettiğini belirtmiştir. Tüketicilerin %66.4’ünün haftalık olarak 0,5kg bal tükettiği belirlenmiştir. Aynı zamanda tüketicilerin %15.8'inin arıcılık yaptığı tespit edilmiştir. Tüketicilerin %47'si balın kristalize olmasının balın doğal yapısından kaynaklandığını belirtirken, %62'si ise kristalleşen balı sıcak suda çözdürerek tükettiğini belirtmiştir. Yine tüketicilerin %84’ü marketten aldıkları balın son kullanma tarihine dikkat ettiklerini belirtirken, %61'i ise satın almada balın fiyatının önemli olduğunu belirtmiştir. en_US
dc.description.abstract In this study, it is aimed to determine the honey consumption behaviours and consciousness levels of consumers residing in Ordu province. For this purpose, a faceto-face questionnaire was conducted with 387 people determined by simple random sampling. In the research, 38% of the consumers were men and 62% were women. Also, 15% of the consumers were farmers, 15.2% self-employed, 13.4% workers, 39.3% civil servants, 4.1% retirees and 12.9% tradesmen. It has been determined that 29.5% of the consumers have a monthly income of less than 2500 liras. It was determined that 37.7% of the consumers were between the ages of 31-40 and 0.8% were illiterate. At the same time, it was determined that 48.3% of the consumers had a household size of less than 4 people, whereas 8.5% of them had 7 or more people. In terms of social security, it has been determined that 66.4% of the consumers are affiliated with the social security institution and 12.1% do not have any social security. While 97.4% of consumers consume honey, 2.6% stated that they do not consume honey. Again, 77.3% of consumers stated that they trust where they buy honey, 13.2% have no idea and 9.6% do not trust. At the same time, it was determined that 65.6% of the consumers had information about the honey they bought. Aso, 50.9% of consumers who consume honey stated that they consume honey for health, while 40.9% stated that they consume honey as a food source. It has been determined that 66.4% of consumers consume 0.5kg of honey on a weekly. At the same time, it has been determined that 15.8% of the consumers are beekeeping. While 47% of consumers stated that crystallization of honey is due to the natural structure of honey, 62% stated that they consume crystallized honey by dissolving it in hot water. Again, 84% of consumers stated that they pay attention to the expiration date of the honey they bought from the market, while 61% stated that the price of honey is important in purchasing. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Anket, Bal, Ordu İli, Tüketici Bilinci, Tüketici Davranışı en_US
dc.subject Consumer Behaviour, Consumer Consciousness, Honey, Ordu province, Questionnaire. en_US
dc.title Ordu İlinde Bal Tüketim Bilincinin ve Tüketici Davranışlarının Belirlenmesi en_US
dc.title.alternative Determination of Honey Consumption Consciousness and Consumer Behaviours in Ordu Province en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.contributor.authorID 0000-0002-2905-1528 en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account