DSpace Repository

Kumru Yöresi Fındık Tarımı Yapılan Toprakların Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

Show simple item record

dc.contributor.advisor Prof. Dr. Özkutlu, Faruk
dc.contributor.author Karadeniz, Uğur
dc.date.accessioned 2023-03-22T07:54:44Z
dc.date.available 2023-03-22T07:54:44Z
dc.date.issued 2023
dc.date.submitted 2023
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/3740
dc.description.abstract Bu çalışma Ordu İli Kumru İlçesine bağlı 40 farklı köyden fındık tarımı yapılan 71 adet bahçeden alınan toprak örneklerinin fiziksel ve kimyasal analizler ile verimlilik düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yapılan analiz sonuçları toprak değerleri için kullanılan sınır değerler ile kıyaslanarak karşılaştırılmıştır. Buna göre; Kumru İlçesinden alınan 71 adet toprağın %42’sinin killi, %44’ünün hafif alkali, %100’ünün tuzsuz olduğu saptanmıştır. Toprakların %56’sının az kireçli ve organik madde bakımından %50’sinin az, %31’inin ise orta sınıfta yer aldığı belirlenmiştir. Toprak analizlerine göre, alınan toprak örneklerinin %65’inin azot bakımından “orta” %69’unun fosfor bakımından “noksan” olduğu, potasyum bakımından %47’sinin “yeterli”, %53’ünün ise “yetersiz” olduğu, %93’ünün kalsiyum bakımından ve %42’sinin ise magnezyum bakımından “yeterli” sınıfında olduğu belirlenmiştir. Mikro element analiz sonuçlarına göre, toplam örneklerin %82’sinin çinko bakımından yetersiz; %99’unun demir ve %62 ‘sinin bakır bakımından yeterli olduğu saptanmıştır. Alınan toprakların %62’sinin ise mangan bakımından fazla olduğu belirlenmiştir. Ordu İli Kumru İlçesinden alınan toprak örneklerinin analiz sonuçlarına göre, fındık bahçelerinin makro ve mikro elementler bakımından belirli oranlarda yetersiz olduklarından genel olarak bahçelerde beslenme sorunu olduğu sonucuna varılmıştır. en_US
dc.description.abstract This study was conducted to determined the physical and chemical analyses and productivity levels of soil samples taken from 71 hazelnut orchards from 40 villages in the Kumru District of Ordu Province. The results of the analysis were compared with critical values used for soil quality. Results showed that 42% of 71 soils taken from Kumru District are clayey, 44% slightly alkaline and 100% without salt. It has been determined that 56% of the soils are low calcareous and 50% are low and 31% are in the middle class in organic matter. According to soil analyzes, 65% of the soil samples taken were “moderate” in level of nitrogen, 69% were “deficient” in phosphorus, 47% were “adequate” and 53% were “insufficient” in terms of potassium. It was determined that 93% were in the "adequate" class in terms of calcium and 42% in magnesium. According to the microelement analysis results, 82% of the total samples were insufficient in terms of zinc; 99% of them were sufficient in terms of iron and 62% of them in copper. It was determined that 62% of the soils taken were high in manganese. According to the results of the analysis of the soil samples taken from the Kumru District of Ordu, it was concluded that there is a nutritional problem in the orchards in general since the hazelnut orchards are insufficient in certain proportions in terms of macro and microelements. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Fındık Bahçesi, Mineral Beslenme, Toprak Analizi en_US
dc.subject Hazelnut Orchard, Mineral Nutrition, Soil Analysis en_US
dc.title Kumru Yöresi Fındık Tarımı Yapılan Toprakların Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri en_US
dc.title.alternative Some Physıcal And Chemıcal Propertıes Of Hazelnut Agrıcultural Soıls In Kumru Regıon en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.contributor.authorID 0000-0002-8651-3346 en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account