Bu araştırma; İtalyan Çiminin (Lolium multiflorum) ve Macar Fiğinin (Vicia
pannonica) faklı karışım oranlarının Ordu koşullarında verim ve kalite özelliklerini
belirlemek amacıyla, Caramba İtalyan çimi ve Kansur Macar fiği çeşitleri
kullanılarak yapılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre Ordu
Üniversitesi tarla denemeleri arazisinde 2015-2017 yılları arasında yürütülmüştür.
Ekimi yapılan karışımlar yalın Macar fiği (MF), yalın İtalyan çimi (İÇ), %90
MF+%10 İÇ, %80 MF+%20 İÇ, %70 MF+%30 İÇ, %60 MF+%40 İÇ, %50
MF+%50 İÇ, %40 MF+%60 İÇ, %30 MF+%70 İÇ, %20 MF+%80 İÇ, %10
MF+%90 İÇ olarak hazırlanmıştır. Kuru ot verimi 402.6-251.7 kg/da arasında, ham
kül oranı %5.3-%8.2 arasında, ham protein oranı %20.2-%11.6 arasında, ADF
%33.1-%30.4 arasında, NDF %37.4-%49.6 arasında değişmiştir. En yüksek ham
protein oranı yalın Macar fiği ve %90 MF+%10 İÇ işlemlerinde elde edilmiştir. En
düşük ADF oranı yalın Macar fiği, %90 MF+%10 İÇ, %80 MF+%20 İÇ, %60
MF+%40 İÇ işlemlerinde elde edilmiştir. Karışımlarda Macar fiği oranı arttıkça ham
protein oranı yükselmiş ADF ve NDF oranı azalmıştır. Kuru ot verimi
%90MF+%10İÇ karışımında en yüksek değeri almıştır. Karışımlarda Macar fiği
oranı arttıkça otun verim ve kalite özelliklerinin önemli farkla arttığı, özellikle %90
Macar fiği+%10 İtalyan çimi karışımı diğer işlemlerden kalite ve verim özellikleri
bakımından üstün olduğu belirlenmiş Ordu ekolojik koşullarında başarıyla
yetiştirilebileceği saptanmıştır.,
This research was established in order to determine the yield and quality
characteristics of different mixing ratios of Italian ryegrass (Lolium multiflorum) and
Hungarian vetch (Vicia pannonica) in Ordu conditions, with the Caramba as an
Italian ryegrass cultivar and Kansur as a Hungarian vetch cultivar. The experiment
was carried out between 2015-2017 in the field trials of Ordu Unıversity according to
randomized block design.
Planted mixtures were pure Hungarian vetch (HV), pure Italian ryegrass (IR), 90%
HV+10% IR, 80% HV+20% IR, 70% HV+30% IR, 60% HV+40% IR, 50% HV
+50% IR, 40% HV+60% IR, 30% HV+70% IR, 20% HV+80% IR , 10% HV+90%
IR. Hay yield was between 402.6-251.7 kg/da, crude ash ratio was between 5.3%-
8.2%, crude protein ratio was between 20.2%-11.6%, ADF was between 33.1% -
30.4%, NDF was between 37.4%-49.6%. The highest crude protein content was
obtained in pure Hungarian vetch and 90% HV+10% IR applications. The lowest
ADF ratio was obtained in pure Hungarian vetch, 90% HV+10% IR, 80% HV+20%
IR, 60% HV+40% IR. When the vetch ratio increased in the mixture, the ratio of
crude protein increased and the ratio of ADF and NDF decreased. Hay yield was
highest in 90% HV+10% IR mixture. It was determined that the yield and quality
characteristics of the hay increased significantly when the Hungarian vetch ratio
increased, especially the 90% Hungarian vetch+10% Italian mixture was superior to
other processes in terms of quality and yield characteristics.