Bu araştırmada, ülkemizde gıda takviyesi olarak kapsül formunda satılan balık
yağlarının yağ asiti kompozisyonu ve lipit kalite parametreleri incelenmiştir. Bu
amaçla; özellikle eczanelerde ve online alışveriş sitelerinde satışa sunulan ve
tüketiciler tarafından en fazla tercih edilen kapsül formundaki 10 farklı ithal ve yerli
marka balık yağı takviyesi satın alınmıştır. Balık yağı takviyelerinin yağ asidi
kompozisyonu, doymuş yağ asidi (DYA), tek doymamış yağ asidi (TDYA) ve çok
doymamış yağ asidi (ÇDYA) bakımından incelenmiştir. Yapılarında bulunan yağ
asitleri nedeniyle oksidatif bozunmaya yatkın olan balık yağlarının lipit kalitesini
belirlemek amacıyla, serbest yağ asidi (SYA, % oleik asit), peroksit (PO, meq O2/ kg
balık yağı) ve tiyobarbitürik asit sayısı (TBA, mg malonadehit/ kg balık yağı)
analizleri yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, tüm balık yağı takviyelerinde tek
doymamış yağ asidi kompozisyonu bakımından en baskın yağ asidi C18:1 ω3 (oleik
asit) olarak bulunmuştur. Ayrıca, 10 farklı markanın etikette verilen EPA, DHA ve
Σω3 değerleri ile analiz sonucu elde edilen değerlerin iddia edilenlerden daha yüksek
olduğu ve ΣEPA+DHA miktarlarının %34.79 ile %82.71 arasında değiştiği
belirlenmiştir. Çalışmada, balık yağı kapsüllerinin lipit kalitesini belirlemek amacıyla
yapılan SYA değerlerinin %0.12-7.33 oleik asit ve peroksit değerlerinin 1.53-14.38
meq O2/ kg balık yağı aralığında değiştiği bulunmuştur. Buna göre, toplam 1 adet balık
yağı takviyesinin SYA bakımından ve 5 adet balık yağı takviyesinin de PO değeri
bakımından uluslararası standartlardaki limit değerlerini aştığı tespit edilmiştir. TBA
değerleri bakımından ise tüm balık yağı takviyelerinin önerilen limit değerini (<3 mg
malonaldehit/kg balık yağı) aşmadığı bulunmuştur.
In this study, fatty acids composition and lipid quality parameters of fish oils
sold in capsule form as food supplements in our country were investigated. For this
purpose, ten distinct brands of fish oil supplements, both international and domestic,
that are considered to be the most popular among customers were purchased. The fatty
acid composition of fish oil supplements were studied for saturated fatty acid (SFA),
monounsaturated fatty acid (MUFA), and polyunsaturated fatty acid (PUFA). To
evaluate the lipid quality of fish oils, which are prone to oxidative degradation due to
the fatty acids in their structure, free fatty acid (FFA, % oleic acid), peroxide (PO, meq
O2/kg fish oil) and thiobarbituric acid numbers (TBA, mg malonadehit/kg fish) were
analyzed. As a consequence of the investigation, the most dominant fatty acid in terms
of monounsaturated fatty acid composition was determined to be C18:1 ω9 (oleic acid)
in all fish oil supplements. Furthermore, the EPA, DHA, and Σω3 values on the labels
of 10 different brands and the values obtained as a consequence of the analysis were
found to be higher than those claimed, and the amounts of ΣEPA+DHA varied between
34.79% and 82.71%. In the study, The FFA and PO values, which were analyzed to
determine the lipid quality of fish oil capsules, were found to vary from 0.12 to 7.33
% oleic acid and 1.53 to 14.38 meq O2/kg fish oil, respectively. As a result of the
investigation, it was established that 1 fish oil supplement surpassed the limit values
in international standards in terms of FFA and 5 fish oil supplements exceeded the
limit values in terms of PO value. In terms of TBA values, it was revealed that none
of the fish oil supplements exceeded the recommended limit value (3 mg MA/kg fish
oil).