Bu araştırma, hasat öncesi farklı rejimlerde püskürtülen biyofilmin (ParkaTM),
hasat ve soğukta muhafaza süresince maviyemiş (Vaccinium corymbosum cv.
‘Bluecrop’) meyvesinin kalite özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla
yürütülmüştür. Meyvelerde, ticari hasat döneminde ve ondan bir hafta sonra yapılan
ölçümlere ilave olarak 0±0.5°C ve %90±5 oransal nem içeriğinde 28 gün muhafaza
süresince haftalık olarak ölçüm ve analiziler yapılmıştır. Hasat+7 ve hasat+14. günde
biyofilm uygulanmış, tüm meyvelerde daha düşük kümülatif zarar belirlenmiştir. U2
ve U3 uygulamalarında zarar görülmemiştir. Meyve ağırlığı, boyutsal ve renk
özellikleri üzerine biyofilm uygulamalarının olumlu bir etkisi tespit edilmemiştir.
Biyofilm uygulamalarında solunum hızı genel olarak kontrol meyvelerinkinden daha
yüksek olmuştur. Meyve sertliği hem hasat hem de hasat+7. günde U8 ve U9
uygulamalarında kontrole kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Biyofilm uygulanmış
meyvelerin SÇKM içeriği hem hasat hem de hasat+7. günde kontrol grubu meyvelerin
içeriği ile benzer seviyede belirlenmiştir. Aksine U11 (örtü altındaki) uygulamasında
ise kontrole kıyasla daha düşük SÇKM elde edilmiştir. Ticari hasatta U4, U7 ve U11
uygulamalarına ait meyvelerden kontrole kıyasla daha düşük titre edilebilir asitlik
ölçülmüştür. Aksine U2, U3, U5, U6 ve U8 uygulamalarından kontrole nazaran daha
yüksek titre edilebilir asitlik elde edilmiştir. Ticari hasat döneminde U2, U4, U6 ve
U11; ticari hasattan 1 hafta sonra yapılan ölçümde ise U6 ve U7 hariç diğer
uygulamalara ait meyvelerin C vitamini içeriği kontrol meyvelerinin içeriğinden daha
yüksek bulunmuştur. Ticari hasat döneminde U2, U3 ve U6 uygulamalarında; hasat+7.
günde ise U6 ve U8 uygulamalarında kontrole kıyasla önemli seviyede daha yüksek
toplam fenolik bileşikler elde edilmiştir. Toplam flavonoid içeriği bakımından ticari
hasat döneminde U4, U5 ve U11 uygulamaları hariç tüm uygulamaların kontrole
kıyasla daha yüksek içeriğe sahip olduğu tespit edilmiştir. Hasat+7. günde U3, U5,
U6, U7, U8 ve U9 uygulamalarından kontrole göre daha yüksek toplam flavonoid
ölçülmüştür. Ticari hasatta U4, U5 ve U7; hasat+7. günde ise U5 ve U11 uygulamaları
hariç diğer uygulamaların toplam monomerik antosiyanin içeriğinin kontrol
meyvelerinin içeriğinden önemli seviyede daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Hem
DPPH hem de FRAP antioksidan aktivite testine göre, ticari hasat döneminde U2, U3,
U6 ve U8; hasat+7. günde U2, U3, U6, U7 ve U8 uygulamalarının antioksidan
aktivitesinin kontrolden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Hasat dönemleri
III
kıyaslandığında, genel olarak hasat+7. günde, ticari hasada kıyasla daha yüksek
solunum hızı, meyve sertliği, L* ve a* değeri, aksine daha düşük meyve eni ve boyu,
C vitamini, toplam fenolik bileşikler, toplam flavonoid, toplam monomerik
antosiyanin ve antioksidan aktivitesi belirlenmiştir.
Soğukta muhafaza süresince U3, U4, U5, U6, U7, U8 ve U9 uygulamalarına
ait meyvelerin ağırlık kaybı kontrol meyvelerine kıyasla daha az olmuştur. Solunum
hızı biyofilm uygulamaları ile yavaşlatılmıştır. Özellikle U6 ve U8 uygulamasının
etkisi daha belirgin olmuştur. Meyvelerde meydana gelen yumuşama, U3 ve U8
uygulamaları ile daha etkin bir şekilde geciktirilmiştir. U3 uygulamasının asitlik
içeriğinin 28. gün hariç tüm ölçüm dönemlerinde kontrolden daha yüksek olduğu
saptanmıştır. Depolama süresince U5, U8 (28. gün hariç), U9 ve U10 uygulamalarında,
kontrole kıyasla daha yüksek C vitamini içeriği ölçülmüştür. Hâlbuki U2 ve U6
uygulamalarının toplam fenolik ve toplam flavonoid bileşikleri kontrolden daha
yüksek belirlenmiştir. U2, U3, U4, U5, U6 ve U8 uygulamalarının toplam monomerik
antosiyanin içeriği, kontrole kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Hem DPPH hem de
FRAP testlerine göre, genel olarak U2, U3, U6 ve U8 uygulamalarından, kontrole
nazaran daha yüksek antioksidan aktivitesi elde edilmiştir.
This study was carried out to determine the effects of biofilm (ParkaTM) sprayed
in different regimes before harvest on quality characteristics of blueberry (Vaccinium
corymbosum cv. ‘Bluecrop’) fruit during harvest and cold storage. Fruits, ın addition
to the measurements made commercial harvest and one week after that, weekly
measurements and analyzes were carried out during 28 days of storage at 0±0.5°C and
90±5% relative humidity. The lower cumulative damage was determined in all fruits
with biofilm applied at harvest+7 and harvest+14 days. No damage was observed in
U2 and U3 treatments. A positive effect of biofilm treatments on fruit weight,
dimensional and color characteristics were not detected. The respiration rate of the
biofilm treatments was generally higher than that of the control fruits. Fruit firmness
was higher at both harvest and harvest+7 days in U8 and U9 treatments compared to
the control. The SSC content of the biofilm-treated fruits was determined at a similar
level with the content of the control group fruits both at harvest and at harvest+7 days.
On the contrary, lower SSC was obtained in the U11 (under cover) treatment compared
to the control. In the commercial harvest, lower titratable acidity was measured from
the fruits of the U4, U7 and U11 treatments compared to the control. On the contrary,
higher titratable acidity was obtained from the U2, U3, U5, U6 and U8 treatments
compared to the control. In the commercial harvest period U2, U4, U6 and U11; ın the
measurement made 1 week after the commercial harvest, the vitamin C content of the
fruits belonging to the other treatments, except for U6 and U7, were found to be higher
than the content of the control fruits. Significantly higher number of phenolics were
obtained U2, U3 and U6 applications during the commercial harvest period, and U6
and U8 applications at harvest+7 days compared to the control. In terms of total
flavonoid content, it was determined that all treatments, except for U4, U5 and U11
treatments during the commercial harvest period, had a higher content compared to the
control. At harvest+7 days, higher total flavonoid was measured from the U3, U5, U6,
U7, U8 and U9 treatments compared to the control. It was determined that the total
monomeric anthocyanin content of the other treatments was significantly higher than
the content of the control fruits, except for the U4, U5 and U7 at the commercial
harvest period, and the U5 and U11 treatments at the harvest+7 days. According to
both DPPH and FRAP antioxidant activity test, it was determined that the antioxidant
V
activity of U2, U3, U6 and U8 during the commercial harvest period and U2, U3, U6,
U7 and U8 treatments at harvest+7 days was higher than the control. When harvesting
periods are compared, generally at harvest+7 days, higher respiratory rate, fruit
firmness, L* and a* value compared to commercial harvest, on the contrary, lower
fruit width and length, vitamin C, total phenolic compounds, total flavonoids, total
monomeric anthocyanins and antioxidant activity were determined.
It was observed that the weight loss of the fruits belonging to the U3, U4, U5,
U6, U7, U8 and U9 treatments during cold storage were lower than the control fruits.
Respiration rates were slowed down by biofilm treatments. In especially, the effect of
U6 and U8 treatments were more obvious. Softening occurring in fruits were delayed
more effectively with U3 and U8 treatments. The acidity content of the U3 treatment
was detected to be higher than the control in all measurement periods except 28 days.
During storage, higher vitamin C content was measured in U5, U8 (except 28th day),
U9 and U10 treatments compared to the control. However, the total phenolic and total
flavonoid compounds of U2 and U6 treatments were determined higher than the
control. The total monomeric anthocyanin content of U2, U3, U4, U5, U6 and U8
treatments was found to be higher compared to the control. According to both DPPH
and FRAP tests, generally higher antioxidant activity was obtained from U2, U3, U6
and U8 treatments compared to the control.