dc.contributor.advisor |
Prof. Dr. Tonkaz, Tahsin |
|
dc.contributor.author |
Yılmaz, İbrahim |
|
dc.date.accessioned |
2022-08-08T06:16:41Z |
|
dc.date.available |
2022-08-08T06:16:41Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.date.submitted |
2022 |
|
dc.identifier.uri |
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/15 |
|
dc.description.abstract |
Samsun ili uygun ikliminden dolayı meyve ve sebze yetiştiriciliğnde karadeniz
bölgesinin lokomotifi durumundadır. Üretim sezonu sonunda önemli ölçüde artık ya
kontrolsüz yakma ile yok edilmekle veya çürümeye terk edilmek çevre kirliliğine
sebep olmaktadır. Enerji değeri olan bu artıkların değerlendirilmesi hem üretici için
hemde ülkemiz için önem arz etmektedir.
Samsun ilinde yetiştirilen enerji değeri açısından pelet yapımına uygun şeftali
budama artığı ile enerji değeri açısında pelet üretimine uygun olmayan patlıcan
artığının belirli oranlarda karıştırılarak pelet olarak değerlendilmesi ve patlıcan atığı
açısında en uygun karışım oranının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu deneysel
çalışmada şeftali budama artıklarına üç farklı oranda (%20, %40, %60) patlacan artığı
karıştırılarak pelet üretimi gerçekleştirilmiştir. Peletlerin kalite özelliklerini
karşılaştırmak için; fiziksel özellikleri (pelet hacim yoğunluğu, pelet parça yoğunluğu,
dayanıklılık direnci, kırılma direnci) ve kimyasal özellikleri (nem içeriği, ısıl değer,
kül içeriği, baca gazı emisyon değerleri (O2, CO2, CO, SO2 ve NO2) belirlenmiş ve
ayrıca elementel analizleri yapılmıştır.
En yüksek ısıl değer ve kül değeri sırasıyla %20 patlıcan karışımından (4.369
cal/g) ve (%5.93) elde edilmiştir. Dayanıklılık değerleri %90.98- %96.96 arasında
değişirken, nem değerleri %7.00- %7.43 arasında değişmiştir. Bacagazı değerleri; O2
değerleri %17.40 - %17.63, CO2 değerleri %3.23- %3.43, CO değerleri 1711.67 ppm
– 2092.67 ppm ve NOx değerleri 125 – 130 ppm arasında değişmiştir. NO değeri 105
– 124 ppm arasında değişmiş olup en fazla Ş60P40 patlıcan karışımından, SO2 değeri
ise 3–7 ppm arasında değişmiş olup en fazla Ş40P60 patlıcan karışımından elde
edilmiştir. Kırılma değeri ortalaması %99.25, pelet yoğunluğu ortalaması 2.95 kg/m3
,
pelet uzun değeri 32.45 mm, pelet ağırlık değeri 1.19 g, pelet parçacık yoğunluğu 1.30
kg/m3
‘dür. Çalışma sonucuna göre en fazla ısıl değer sağlayan Ş80P20 patlıcan
karışımının elde edilmişken, en düşük ısıl değer (4 212 cal/g) Ş40P60 patlıcan atığından
üretilen pelette elde edilimiştir. Isıl değer açısında bakıldığında Ş40P60 oranına kadar
patlıcan artığının pelet yapımında kullanılabileceği, ancak diğer yanma ürünleri
açısından değerlendirildiğinde maksimum patlıcan artığı karışım oranın Ş60P40 olduğu
belirlenmiştir.,Samsun province is the locomotive of the Black Sea region in fruit and
vegetable growing due to its suitable climate. At the end of the production season, a
significant amount of residue is either destroyed by uncontrolled combustion or left to
rot, resulting in environmental pollution. The evaluation of these wastes with energy
value is important both for the producer and for the economy of our country.
It is aimed to evaluate the peach pruning residue, which is suitable for pellet
production in terms of energy value, and eggplant residue, which is not suitable for
pellet production in terms of energy value, grown in Samsun, by mixing them in certain
proportions, and to determine the most appropriate mixture ratio in terms of eggplant
waste. In this experimental study, three different rates (20%, 40%, 60%) eggplant
residues were mixed into the peach pruning residues to produce pellets. To compare
the quality characteristics of the pellets; physical properties (pellet bulk density, pellet
particle density, durability resistance, fracture resistance) and chemical properties
(moisture content, calorific value, ash content, flue gas emission values (O2, CO2, CO,
SO2 and NO2) were determined and also elemental analyzes were carried out.
The highest calorific value and ash value were obtained from 20% eggplant
mixture (4,369 cal/g) and (5.93%), respectively. While the durability values varied
between 90.98% and 96.96%, the humidity values varied between 7.00% and 7.43%.
Flue gas values; O2 values ranged from 17.40% to 17.63%, CO2 values ranged from
3.23% to 3.43%, CO values ranged from 1711.67 ppm to 2092.67 ppm and NOx values
ranged from 125 to 130 ppm. The NO value varied between 105 – 124 ppm and was
obtained from the eggplant mixture with a maximum of Ş60P40, and the SO2 value
between 3 and 7 ppm, with a maximum of Ş40P60 from the eggplant mixture. The
average breaking value is 99.25%, the average pellet density is 2.95 kg/m3
, the pellet
long value is 32.45 mm, the pellet weight value is 1.19 g, the pellet particle density is
1.30 kg/m3
. According to the results of the study, Ş80P20 eggplant mixture providing
the highest heating value was obtained, while the lowest heating value (4 212 cal/g)
was obtained in the pellet produced from Ş40P60 eggplant waste. In terms of heating
value, it was determined that up to Ş40P60 of eggplant residue could be used in pellet
production, but when evaluated in terms of other combustion products, the maximum
eggplant residue mixture ratio was Ş60P40. |
en_US |
dc.description.abstract |
Samsun province is the locomotive of the Black Sea region in fruit and
vegetable growing due to its suitable climate. At the end of the production season, a
significant amount of residue is either destroyed by uncontrolled combustion or left to
rot, resulting in environmental pollution. The evaluation of these wastes with energy
value is important both for the producer and for the economy of our country.
It is aimed to evaluate the peach pruning residue, which is suitable for pellet
production in terms of energy value, and eggplant residue, which is not suitable for
pellet production in terms of energy value, grown in Samsun, by mixing them in certain
proportions, and to determine the most appropriate mixture ratio in terms of eggplant
waste. In this experimental study, three different rates (20%, 40%, 60%) eggplant
residues were mixed into the peach pruning residues to produce pellets. To compare
the quality characteristics of the pellets; physical properties (pellet bulk density, pellet
particle density, durability resistance, fracture resistance) and chemical properties
(moisture content, calorific value, ash content, flue gas emission values (O2, CO2, CO,
SO2 and NO2) were determined and also elemental analyzes were carried out.
The highest calorific value and ash value were obtained from 20% eggplant
mixture (4,369 cal/g) and (5.93%), respectively. While the durability values varied
between 90.98% and 96.96%, the humidity values varied between 7.00% and 7.43%.
Flue gas values; O2 values ranged from 17.40% to 17.63%, CO2 values ranged from
3.23% to 3.43%, CO values ranged from 1711.67 ppm to 2092.67 ppm and NOx values
ranged from 125 to 130 ppm. The NO value varied between 105 – 124 ppm and was
obtained from the eggplant mixture with a maximum of Ş60P40, and the SO2 value
between 3 and 7 ppm, with a maximum of Ş40P60 from the eggplant mixture. The
average breaking value is 99.25%, the average pellet density is 2.95 kg/m3
, the pellet
long value is 32.45 mm, the pellet weight value is 1.19 g, the pellet particle density is
1.30 kg/m3
. According to the results of the study, Ş80P20 eggplant mixture providing
the highest heating value was obtained, while the lowest heating value (4 212 cal/g)
was obtained in the pellet produced from Ş40P60 eggplant waste. In terms of heating
value, it was determined that up to Ş40P60 of eggplant residue could be used in pellet
production, but when evaluated in terms of other combustion products, the maximum
eggplant residue mixture ratio was Ş60P40. |
en_US |
dc.language.iso |
tur |
en_US |
dc.publisher |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Şeftali, Patlıcan, Pelet, Isıl Değer, Bacagazı,Peach, eggplant, pellet, calorific value, flue gas |
en_US |
dc.subject |
Şeftali, Patlıcan, Pelet, Isıl Değer, Bacagazı,Peach, eggplant, pellet, calorific value, flue gas |
en_US |
dc.title |
Şeftali Budama Artıkları Ve Patlıcan Artıklarının Paketlenmesi ve Karışım Oranlarının Etkilerinin Belirlenmesi |
en_US |
dc.title.alternative |
Determınatıon Of Effects Of Mıxıng Ratıos And Pelletızıng Of Peach Prunıng Resıdues And Eggplant Resıdues |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Ordu Üniversitesi |
en_US |
dc.contributor.department |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |
dc.contributor.authorID |
0000-0002-7136-1562 |
en_US |