DSpace Repository

Giresun ve İlçelerinde Yetiştirilen Yerel Erik Çeşitlerinin Pomolojik Ve Morfolojik Özelliklerinin Belirlenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Aygün, Ahmet
dc.contributor.author Öncül, Canan
dc.date.accessioned 2022-08-10T09:37:43Z
dc.date.available 2022-08-10T09:37:43Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2020
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/155
dc.description.abstract Bu araştırma Giresun ili Merkez, Bulancak, Keşap İlçelerinde 2016-2017 yılları arasında yürütülmüştür. Çalışma yapılan alanda 20 farklı isimde anılan yerel erik çeşidi belirlenmiştir. Belirlenen erik çeşitlerinin ağaç özellikleri ve meyve özellikleri tespit edilmiştir. Belirlenen yerel erik çeşitlerinin ortalama meyve ağırlığı 8.02-169.40 g, meyve eni 20.65-42.06 mm, meyve boyu 25.42-42.89 mm, meyve yüksekliği 23.33-43.67 mm, meyve sapı uzunluğu 11.63-17.64 mm, meyve sapı çapı 0.80-2.53 mm, çekirdek ağırlığı 0.31-1.61 g, titre edilebilir asitlik %1.15-2.83, pH 2.13-3.83, suda çözünebilir kuru madde miktarının %7.12-18.47 olarak değişim gösterdiği tespit edilmiştir. Erik çeşitlerinde tomurcuk kabarması 25 Ocak-18 Mart tarihleri arasında, tomurcuk patlaması 8 Şubat-23 Mart tarihleri arasında, İlk çiçeklenme 20 Şubat-27 Mart tarihleri arasında, tam çiçeklenme 1 Mart ile 9 Nisan tarihleri arasında, çiçeklenme sonu 10 Mart-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Eriklerin hasat tarihleri ise 18 Haziran-31 Ağustos tarihleri arasında 75 günlük bir periyotta dağılım göstermiştir. Yaprak döküm tarihi Ekim ayının 4. haftası ile Aralık ayının 3. haftası arasında olduğu gözlenmiştir. Tespit edilen çeşitlerin uluslararası alanda mukayese edilebilmesi için Uluslararası Yeni Bitki Çeşitlerini Koruma Birliği (UPOV) kriterlerine göre meyve özellikleri değerlendirilmiştir. en_US
dc.description.abstract This research was carried out in Giresun Province, Bulancak, Keşap districts between 2016-2017. In the study area, 20 different varieties of local plums were identified. Tree characteristics and fruit characteristics of plums were determined. The average fruit weight of the determined local plum varieties 8.02-169.40 g, fruit width 20.65-42.06 mm, fruit length 25.42-42.89 mm, fruit height 23.33-43.67 mm, stem length 11.63-17.64 mm, stem diameter 0.80-2.53 mm, core weight 0.31-1.61 g, titratable acidity 1.15-2.83%, pH 2.13-3.83, the amount of water-soluble dry matter was found to vary as 7.12-18.47%. The bud swelling of plum varieties between January 25-March 18, the bud burst between February 8 to March 23, the first nucleation between February 20 to March 27, the full flowering took place between March 1 to April 9, the end of flowering took place between March 10-April 20. The harvest dates of plums ranged from 18 June to 31 August in a period of 75 days. The date of Leaf Casting was observed to be between the 4 th week of October and the 3rd week of December. The fruit characteristics were evaluated according to the International Association for the Protection of New Plant Varieties (UPOV) criteria in order to determine the identified varieties in the international area. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Genotip, Pomoloji, Prunus spp., UPOV.,Genotype, Pomology, Prunus spp, UPOV. en_US
dc.title Giresun ve İlçelerinde Yetiştirilen Yerel Erik Çeşitlerinin Pomolojik Ve Morfolojik Özelliklerinin Belirlenmesi en_US
dc.title.alternative THE DETERMINATION OF POMOLOGICAL AND MORPHOLOGICAL PROPERTIES OF THE LOCAL PLUM TYPES GROWN IN GIRESUN AND DISTRICTS en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account