Araştırma, hasattan önce uygulanan metil jasmonatın (MeJA) 0900 Ziraat kiraz
çeşidinin meyve kalite özellikleri üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla 2019
yılında yürütülmüştür. Çalışmada, tahmini hasat ve tahmini hasattan bir hafta sonra
hasat edilen meyvelerde, meyve ve çekirdek ağırlığı, meyve ve çekirdeğin boyutsal
özellikleri, renk özellikleri, solunum hızı, meyve sertliği, çatlama indeksi, suda
çözünür kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik, C vitamini, toplam fenolik
bileşikler, toplam flavonoid, toplam monomerik antosiyanin ve antioksidan aktivitesi
gibi kalite özellikleri belirlenmiştir. Meyve ve çekirdek ağırlığı MeJA2 ve MeJA3
uygulamaları ile önemli derecede azalmıştır. Hasadın geciktirilmesi ile meyvenin
boyutsal özelliklerinin belirgin biçimde arttığı tespit edilmiştir. Genel olarak, MeJA
uygulanmış meyvelerde daha yüksek renk değerleri ölçülmüştür. Hasadın
geciktirilmesi ile tüm uygulamalarda L* ve b* değerleri azalırken, a* değerlerinde ise
artış meydana gelmiştir. MeJA uygulanmış meyvelerde solunum hızının daha yüksek,
sertlik ve çatlama indeksi değerlerinin ise daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Hasadın
geciktirilmesi ile meyvelerde solunum hızı ve sertlik önemli derecede azalırken,
meyvede çatlama oranı artmıştır. MeJA uygulanması ile meyvelerde, SÇKM ve asitlik
oranı azalmıştır. İlk ölçüm döneminde MeJA uygulamalarının C vitamini, toplam
fenol, toplam flavonoid, toplam monomerik antosiyanin ve antioksidan aktivitesi
kontrol ile benzer seviyedeyken, ikinci ölçüm döneminde, MeJA uygulamalarından
kontrole kıyasla önemli derecede daha yüksek değerler ölçülmüştür. Hasadın
geciktirilmesi ile SÇKM, C vitamini, toplam fenol, toplam flavonoid, antosiyanin ve
antioksidan aktivitesinde artış, titre edilebilir asitlik içeriğinde ise azalma meydana
gelmiştir. Sonuç olarak, MeJA uygulamasının meyvede kaliteyi korumak ve çatlamayı
azaltılmak için potansiyel bir araç olarak kullanılabileceği açığa çıkarılmıştır.
The study was carried out to determine the effects of 2 mM methyl jasmonate
(MeJA) on quality properties at different harvest date (harvest, harvest+7 day) of 0900
Ziraat sweet cherry cultivar in 2019 years. In the study, quality properties such as fruit
and stone weight, size traits of fruit and stone, color trait, respiration rate, firmness,
cracking index, soluble solids content (SSC), titratable acidity, vitamin C, total
phenolics, total flavonoids, antioxidant activity and total monomeric anthocyanin were
determined. Fruit and stone weight were reduced significantly with MeJA2 and MeJA3
treatments. It was determined that the dimension traits of the fruit increased distinctly
by delaying the harvest. In general, color values were measured higher in fruits treated
with MeJA. L * and b * values were decreased in all treatments, whereas a * values
were increased by delaying the harvest. Fruit treated with MeJA had higher respiratory
rate. However, lower firmness and cracking index were observed. Respiration rate and
firmness were measured lower in late harvested fruits. On the contrary, cracking of
fruits increased. In both measurements, In MeJA-treated sweet cherries were measured
significantly lower SSC and acidity. In first measurement vitamin C, total phenolics,
total flavonoids, total monomeric anthocyanin and antioxidant activity of MeJA
treatments were similar level with control, whereas in second measurement period, it
was measured significantly higher values contrast to control than MeJA treatments.
By delaying the harvest, it was found increase in SSC, vitamin C, total phenolics, total
flavonoids, anthocyanin and antioxidant activity, but titratable acidity reduced. As a
results, it has been revealed that MeJA treatments can be used as a potential tool for
maintaining quality properties and reducing cracking