DSpace Repository

Tuz Stresinin Yem Bezelyesi (Pisum sativum ssp. arvense L.) Seçilmiş Genotipinde Çimlenme ve Fide Gelişimi Üzerine Etkileri

Show simple item record

dc.contributor.author Demirkol, Gurkan
dc.contributor.author Onal Asci, Ozlem
dc.contributor.author Yilmaz, Nuri
dc.date.accessioned 2022-08-15T12:11:22Z
dc.date.available 2022-08-15T12:11:22Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.uri http://dogadergi.ksu.edu.tr/en/download/article-file/699932
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1414
dc.description.abstract Bitkisel üretimde stres faktörleri verimde azalmaya neden olmaktadır. Bu çalışma, yemlik kullanıma uygun olduğu belirlenen yem bezelyesi genotipinin tuzluluğa toleransını saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada farklı NaCl dozları (0, 30, 60, 90, 120, 150, 180, 210, 240, 270 ve 300 mM) uygulanmıştır. Deneme Tesadüf Parselleri Deneme desenine göre 10 tekrarlı olarak kurulmuştur. Çalışmada, çimlenme oranı, ortalama çimlenme süresi, radikula ve plumula uzunluğu, radikula ve plumula taze ağırlığı ile radikula ve plumula kuru ağırlığı incelenmiştir. Araştırmada, tuz stresi tüm parametrelerde istatistiki olarak anlamlı bir farka sebep olmuştur. Sonuç olarak çalışılan genotipin 90 mM’ın altındaki tuz dozlarına dayanıklı olduğu tespit edilmiştir. en_US
dc.description.abstract Stress factors in crop production cause a decrease in crop yield. Salinity is one of the most important abiotic stress factors that decrease yield and quality. This study was conducted to determine the salinity tolerance of forage pea genotype. The salinity stress was arranged with different NaCl concentrations (0, 30, 60, 90, 120, 150, 180, 210, 240, 270 and 300 mM). The experiment was conducted as a randomized complete block design with ten replications. In the study, germination rate, mean germination time, the length of radicula and plumula, radicula fresh and dry weight, plumula fresh and dry weight were determined. Results showed that, salt stress caused significant differences in all parameters. As a result, the studied genotype was found to be resistant to salt doses below 90 mM. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher KAHRAMANMARAS SUTCU IMAM UNIV REKTORLUGU, AVSAR MAH BATI CEVREYOLU BLV NO 251-A, ONIKISUBAT, KAHRAMANMARAS, 46040, TURKEY en_US
dc.relation.isversionof 10.18016/ksutarimdoga.vi.455439 en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject NaCl; Stress physiology; Foroge crop en_US
dc.title Tuz Stresinin Yem Bezelyesi (Pisum sativum ssp. arvense L.) Seçilmiş Genotipinde Çimlenme ve Fide Gelişimi Üzerine Etkileri en_US
dc.title.alternative The Effect of Salt Stress on the Germination and Seedling Growth Parameters of a Selected Forage Pea (Pisum sativum ssp. arvense L.) Genotype en_US
dc.type article en_US
dc.relation.journal KSU TARIM VE DOGA DERGISI-KSU JOURNAL OF AGRICULTURE AND NATURE en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.authorID 0000-0003-0033-8039 en_US
dc.identifier.volume 22 en_US
dc.identifier.issue 3 en_US
dc.identifier.startpage 354 en_US
dc.identifier.endpage 359 en_US


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account