Bitkisel üretimde stres faktörleri verimde azalmaya neden
olmaktadır. Bu çalışma, yemlik kullanıma uygun olduğu belirlenen
yem bezelyesi genotipinin tuzluluğa toleransını saptamak amacıyla
gerçekleştirilmiştir. Çalışmada farklı NaCl dozları (0, 30, 60, 90, 120,
150, 180, 210, 240, 270 ve 300 mM) uygulanmıştır. Deneme Tesadüf
Parselleri Deneme desenine göre 10 tekrarlı olarak kurulmuştur.
Çalışmada, çimlenme oranı, ortalama çimlenme süresi, radikula ve
plumula uzunluğu, radikula ve plumula taze ağırlığı ile radikula ve
plumula kuru ağırlığı incelenmiştir. Araştırmada, tuz stresi tüm
parametrelerde istatistiki olarak anlamlı bir farka sebep olmuştur.
Sonuç olarak çalışılan genotipin 90 mM’ın altındaki tuz dozlarına
dayanıklı olduğu tespit edilmiştir.
Stress factors in crop production cause a decrease in crop yield. Salinity is one of the most important abiotic stress factors that decrease yield and quality. This study was conducted to determine the salinity tolerance of forage pea genotype. The salinity stress was arranged with different NaCl concentrations (0, 30, 60, 90, 120, 150, 180, 210, 240, 270 and 300 mM). The experiment was conducted as a randomized complete block design with ten replications. In the study, germination rate, mean germination time, the length of radicula and plumula, radicula fresh and dry weight, plumula fresh and dry weight were determined. Results showed that, salt stress caused significant differences in all parameters. As a result, the studied genotype was found to be resistant to salt doses below 90 mM.