DSpace Repository

Fındık Zuruf Kompostu ve Çay Kompostu Karışımlarının Kıvırcık Marulda (Lactuca Sativa L. Var. Crispa) Verim ve Kaliteye Etkisi

Show simple item record

dc.contributor.author Çağlar, Semra
dc.date.accessioned 2022-08-12T11:22:26Z
dc.date.available 2022-08-12T11:22:26Z
dc.date.issued 2014
dc.date.submitted 2014
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1262
dc.description.abstract Bu araĢtırma, 2012-2013 üretim sezonunda Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi araĢtırma serası ve laboratuarlarında yürütülmüĢtür. ÇalıĢmada marul yetiĢtiriciliğinde çay kompostu ile fındık zurufunun verim ve kalite özelliklerine etkileri incelenmiĢtir. Denemede %100 fındık zurufu kompostu, %80 fındık zurufu kompostu + %20 çay kompostu, %60 fındık zurufu kompostu + %40 çay kompostu, %50 fındık zurufu kompostu + %50 çay kompostu, %40 fındık zurufu kompostu + %60 çay kompostu , %20 fındık zurufu kompostu + %80 çay kompostu ve %100 çay kompostu karıĢımları yetiĢtirme ortamı olarak kullanılmıĢtır. ÇalıĢma sonbahar üretim döneminde yürütülmüĢtür. Fideler 19 Ekim 2012 tarihinde plastik saksılara dikilmiĢler ve 21 Aralık 2012 tarihinde hasat edilmiĢlerdir. Marullarda verim, yaprak eni, yaprak boyu, yaprak rengi, vitamin C içerikleri belirlenmiĢtir. Ortamlar bakımından 60ÇK40FZ ortamı 5549 g/m2 verim değeri ile en yüksek verimi vermiĢ, en düĢük verim 4584 g/m2 ile 100ÇK ortamında belirlenmiĢtir. Verim değerleri açısından çeĢitler Campania, Fırtına ve Funly Ģeklinde sıralanmıĢtır. %100 fındık zurufu ortamında en yüksek gövde kuru ağırlığı ve Vitamin C olduğu belirlenmiĢtir., en_US
dc.description.abstract This research was conducted in Ordu University Agriculture Faculty the greenhouses and laboratory in 2012-2013 production season. In this study, the effects of hazelnut husk compost and tea compost growing mediums in different mixtures were investigated in lettuce cultivation. In the experiment, 100% hazelnut husk compost, 80% hazelnut husk compost + 20% tea compost, 60% hazelnut husk compost + 40% tea compost, 50% hazelnut husk compost + 50% tea compost, 40% hazelnut husk compost + 60% tea compost, 20% hazelnut husk compost + 80% tea compost and 100% tea compost of the growing medium is used. The research conducted in autumn production season. Seedling was transplanted in plastic pods in 19 October 2012 and developed plants were harvested in 21 December 2012. Yield, leaf width, leaf length, and leaf colour (hue, croma) and Vitamin C of lettuce were determined. In terms of yield values of 60ÇK40FZ media gave the highest yield with 5549 g/m2 while 100 ÇK media gave the lowest yield with 4584 g/m2. Varieties in terms of yield value were listed as Campania, Fırtına and Funly. Highest leaf dry weight and Vitamin C was found 100% hazelnut husk medium. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Lettuce, Tea compost, Hazelnut zuruf compost, Yield, Quality,Marul, Çay kompostu, Fındık zurufu kompostu, Verim, Kalite en_US
dc.title Fındık Zuruf Kompostu ve Çay Kompostu Karışımlarının Kıvırcık Marulda (Lactuca Sativa L. Var. Crispa) Verim ve Kaliteye Etkisi en_US
dc.title.alternative Effects of Hazelnut Zuruf Compost and Tea Compost Mıxtures On Yıeld And Qualıty Yıeld of Leaf Lettuce (Lactuca Sativa L. Var. Crispa) en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account