Bu araştırma Ordu ili Çamaş ilçesi ve mahallelerinde yetişen yerel elma
genotiplerinin fenolojik, morfolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi
amacıyla 2013 ve 2014 yıllarında yürütülmüştür. Araştırma kapsamında bölgede
yetişen 82 elma genotipi ağaç ve meyve karakterleri bakımından incelenmiştir.
İncelenen popülasyon içerisinden ümitvar olarak belirlenen 29 genotip ayrıntılı
olarak tanıtılmıştır.
Araştırma sonucuna göre; incelenen tüm genotiplerde ortalama meyve ağırlığı 37.33
g ile 290.15 g arasında, meyve çapı 40.01 mm ile 78.60 mm arasında, meyve boyu
34.40 mm ile 65.57 mm arasında, meyve suyu pH’sı 3.01 ile 4.53 arasında, titre
edilebilir asit miktarı % 0.11 ile % 1.10 arasında, suda çözülür kuru madde miktarı %
7.68 ile % 16.30 arasında tespit edilmiştir. Ümitvar olarak seçilen 29 elma
genotipinde ortalama meyve ağırlığı 75.52 g ile 191.95 g arasında, meyve çapı 60.61
mm ile 78.60 mm arasında, meyve boyu 46.81 mm ile 65.57 mm arasında, meyve
suyu pH’sı 3.01 ile 4.53 arasında, titre edilebilir asit miktarı % 0.11 ile % 1.07
arasında, suda çözülür kuru madde miktarı % 7.68 ile % 14.10 arasında tespit
edilmiştir.,
This study was carried out to identify phenological, morphological and pomological
characteristics of local apple genotypes in Çamaş, the district of Ordu province, in
the years of 2013 and 2014. Within the existing population, 82 apple genotypes were
investigated based on especially different fruit and tree characteristics. With respect
to fruit characteristics, 29 apple genotypes identified as promising for future breeding
studies among all investigated genotypes were described in detail.
The average fruit weight, length, diameter of all investigated genotypes were ranged
between 37.33-290.15 g; 34.40-65.57 mm and 40.01-78.60 mm, respectively.
Additionally, the average fruit juice pH, titratable acidity and soluble solid content of
all investigated genotypes were determined between 3.01-4.53, 0.11-1.10 % and
7.68-16.30 %, respectively. The average fruit weight, length, diameter of promising
genotypes were ranged between 75.52-191.95 g; 46.81-65.57 mm and 60.61-78.60
mm, respectively. The average fruit juice pH, titratable acidity and soluble solid
content of promising genotypes were determined between 3.01-4.53; 0.11-1.07 %
and 7.68-14.10 %, respectively.