DSpace Repository

Muhafaza Süresince Metil Jasmonat (Meja) Uygulamalarının Hayward Kivi Çeşidinin Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Öztürk, Burhan
dc.contributor.author Yücedağ, Furkan
dc.date.accessioned 2022-08-10T08:09:41Z
dc.date.available 2022-08-10T08:09:41Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2020
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/119
dc.description.abstract Bu çalışmada, depolama öncesi farklı konsantrasyonlarda (0.25, 0.5 ve 1.0 mM) metil jasmonat (MeJA) çözeltisine batırılan Hayward kivi çeşidinin soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince meyve ağırlığı, solunum hızı, meyve eti sertliği, renk özellikleri (L*, kroma ve hue açısı), suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik, C vitamini, toplam fenolik bileşikler, toplam flavonoid ve antioksidan aktivitesinde (DPPH ve FRAP testine göre) meydana gelen değişimler belirlenmiştir. Meyveler, 0±0.5 °C ve %90±5 oransal nem koşullarında belirli süre depolamanın ardından 5 gün oda koşullarında muhafaza edilmiştir. Meyvelerde, 30 günlük aralıklar ile 180 gün boyunca soğukta muhafazanın hemen sonunda ve 5 gün rafta bekletildikten sonra olacak şekilde ölçümler yapılmıştır. Soğukta muhafaza süresi sonunda, ağırlık ve sertlik kaybı tüm MeJA uygulamaları ile geciktirilmiştir. Hem soğukta muhafaza hem de raf ömrü sonunda yapılan ölçümlerde, 0.5 ve 1.0 mM MeJA dozlarının solunum hızını yavaşlattığı belirlenmiştir. Renk özellikleri ve SÇKM üzerine MeJA’ın belirgin bir etkisi görülmemiştir. 0.5 mM lik MeJA uygulaması ile titre edilebilir asitlik soğukta muhafaza süresince daha yüksek iken, raf ömrü sonunda daha düşük bulunmuştur. Soğukta muhafaza süresince, 1.0 mM MeJA uygulamasından diğer uygulamalara kıyasla daha yüksek C vitamini, toplam flavonoid ve antioksidan aktivitesi (DPPH testine göre); 0.25 ve 1.0 mM MeJA uygulamalarından ise daha yüksek toplam fenolik bileşikler ölçülmüştür. FRAP testine göre ise hem soğukta muhafaza hem de raf ömrü süresince, 0.5 ve 1.0 mM MeJA uygulamalarından, diğer uygulamalara göre önemli derecede daha yüksek antioksidan aktivitesi belirlenmiştir. Sonuç olarak, meyve ağırlığı ve sertliğinde meydana gelen kaybın geciktirilmesi, solunum hızının yavaşlatılması ve biyoaktif bileşiklerin korunması amacı ile MeJA’ın potansiyel bir hasat sonu araç olarak kullanılabileceği ifade edilebilir., en_US
dc.description.abstract In the study, the emerging changes in fruit weight, respiration rate, firmness, color properties (L*, chroma and hue age), soluble solids content (SSC), titratable acidity, vitamin C, total phenolics, total flavonoid and antioxidant activity (according to DPPH and FRAP test) during storage and shelf life of Hayward kiwi dipped different concentrations (0.25, 0.5 and 1.0 mM) of methyl jasmonate (MeJA) solution at pre-storage were determined. Fruits were kept on the shelf under room conditions for 5 days after cold storage at 0±0.5 °C ve %90±5 relative humidity for certain periods. The measurements in fruit were made immediately after cold storage and after 5 days shelf life during 180 days at 30 days intervals. At the end of the cold storage period, the losses of the fruit weight and firmness was delayed by all MeJA treatments. During both cold storage and shelf life, respiration rate was lower in 0.5 and 1.0 mM MeJA. It was not found a significant effect of MeJA on the color values and SSC. With 0.5 mM MeJA application, while the titratable acidity was higher during cold storage, lower values of it were obtained during shelf life. During cold storage, Vitamin C, total flavonoid and antioxidant activity (according to DPPH) were higher at 1.0 mM MeJA treatment than other treatments, whereas total phenolic compound was higher at 0.25 and 1.0 mM MeJA treatments. According to FRAP test, during both cold storage and shelf life, it was determined that the antioxidant activity in 0.5 and 1.0 mM MeJA treatment were higher significantly compared to other treatments. As a result, it can be stated that MeJA can be used as a potential post-harvest tool to delay the losses of fruit weight and firmness, to slow respiration rate and protect bioactive compounds. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Ağırlık Kaybı, Antioksidan, C Vitamini, Fenolik Bileşikler, Meyve Eti Sertliği, Metil Jasmonat.,Antioxidant, Firmness, Methyl Jasmonate, Vitamin C, Phenolic Compound. en_US
dc.title Muhafaza Süresince Metil Jasmonat (Meja) Uygulamalarının Hayward Kivi Çeşidinin Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi en_US
dc.title.alternative EFFECTS OF METHYL JASMONATE (MeJA) TREATMENTS ON QUALITY CHARACTERISTICS OF HAYWARD KIWIFRUIT CULTIVAR DURING THE STORAGE en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account