Bu çalışma Ordu ilinde yetiştiriciliği yapılan baklagillerin mısır bitkisinin verim
ve verim öğelerine etkisini belirlemek amacıyla 2009 yılında Ordu çiftçi tarlasında
tesadüf blokları deneme planına göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada;
bakla+mısır, börülce+mısır, bezelye+mısır, soya+mısır, fasulye+mısır, gübre+mısır ve
yalın mısır deneme faktörü olarak ele alınmıştır.
Araştırma sonuçlarına göre mısır bitkisine ait bitki boyu 216,8 – 239,5 cm, ilk
koçan yüksekliği 81,2 – 102,9 cm, koçan boyu 16,0 – 21,4 cm, koçan çapı 4,6 – 5,3 cm,
koçan ağırlığı 157,5 – 307,7 g, koçan tane verimi 109,8 – 213,8 g, bin tane ağırlığı 26,7
– 33,9 g, sap verimi 942,8 – 1380,9 kg/da, tane verimi 491,1–901,9 kg/da arasında tespit
edilmiştir. Ele alınan parametreler bakımından deneme faktörleri arasında istatistiksel
anlamda farklılıklar belirlenmiştir.
Denemede tane veriminde bezelye+mısır (684,9 kg/da), sap veriminde ise soya+
mısır (1123,7 kg/da) uygulamaları mısır ile birlikte yetiştirilecek baklagiller arasında
ümitvar olarak bulunmuştur.
This study has been carried out in farmer’s field according to conjuction block as
parallel to 3 recurrence experimentation plan in order to determine the amount of
product per unit area of corn and edible legumes which are grown in Ordu province and
to determine the effect of corn yield of leguminous. In the study, broad bean+maize,
black eyed pea+maize, green peas+maize, soybean+maize, bean+maize, compost+
maize and simple maize experimentations are handled.
According to study results as follows: plant’s height 216,8-239,5 cm, the first
cob height 81,2-102,9, cob height 16,0-21cm, diameter of cob 4.6-5,3 cm, cob weight
157,5-307,7 g, ear grain yeard 109,8-213,8, thousand grain weight 26,7-33,9 g, straw
yield 942,8-1380,9 grain yield 491,1-901,9. In terms of the parameters dealt with
statistically significant differences between experimental factors were determined.
In the experimentation, the grain yield of pea+ maize at (684,9 kg), straw yield of
soybean+maize at (1123,7 kg) applications between legumes grown together with maize
are found promising.