Bu araştırma 2009-2010 yıllarında, Sakarya ili Kocaali ilçesi Şerbet Pınarı
Köyünde, çeşitleri bir arada bulunduran, düzenli kurulmuş, ekonomik verim çağında,
kültürel ve teknik uygulamaları düzenli yapılan bir üretici bahçesinde “ Çakıldak, Foşa,
Tombul ” fındık çeşidi üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada 3 ayrı bahçe belirlenmiş ve
her bahçeden Foşa, Tombul ve Çakıldak fındık çeşitleri, 3 tekerrürlü 3’er ocak olmak
üzere toplam 27 ocaktan, daldan ve 27 ocağın altından yerden meyve örnekleri homojen
bir şekilde alınmıştır. Meyve örnekleri her tekerrürde bahçeyi temsil edecek şekilde en
az 20 adet olarak alınmıştır. Deneme deseni tesadüf parselleri deneme desenine göre 3
faktörlü ( Bahçe, Çeşit, Uygulama ) olarak planlanmıştır. Yapılan çalışmalarda meyve
ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, meyve indeksi, kabuk kalınlığı, meyve iç ağırlığı,
meyve iç indeksi, göbek boşluğu, randıman, küçük iç oranı, buruşuk iç oranı, boş
meyve oranı, küçük meyve oranı, tam beyazlama ve ortalama beyazlama oranları
belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, incelenen meyve özellikleri bakımından,
daldan ve yerden uygulamanın çeşitler arasında farklılıklar ortaya çıkmıştır. Yapılan
araştırmada daldan toplanan çeşitlerin, kabuk kalınlığı, göbek boşluğu, küçük iç oranı,
buruşuk iç oranı, küçük meyve oranı, boş meyve oranı, çift içlilik oranı yerden toplanan
çeşitlere göre daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Yerden toplanan çeşitlerin ise,
meyve ağırlığı, meyve indeksi, iç ağırlığı, iç indeksi, dolgun iç oranı, tam beyazlama
oranı, ortalama beyazlama oranı daldan toplanan çeşitlere göre daha yüksek olduğu
ortaya çıkmıştır. Yine araştırma sonuçlarına göre daldan ve yerden uygulamanın
randıman değerlerinin benzer olduğu söylenebilir.,
This research has been carried out on “Çakıldak”, “Foşa” and “Tombul” hazelnut
varieties in Sakarya Kocaali province, in 2009-2010. At this research, three orchards has
been defined and studied with three replicates for all species. Each replicate has three
ocaks. The fruit samples were harvested from totally 27 ocaks the way of picking from
branch and ground. According to randomized block design has been planned as two
factors (variety, aplication). In this study nut weight, nut size, shell thickness, kernel
weight, kernel size, internal cavity, kernel percent, poor filled nuts ratio, shrivelled
kernel ratio, blank nut ratio, good kernels, doubles, full and average pellicle removal
ratios and small nut ratio have been determined. According to the results of the
research, in point of analysed fruit traiıts, appears there are significant differences
between picked from branch and ground varieties. At the end of the study, the samples
which are picked from the brunch, have thicker shell, more internal cavity, more poor
filled nuts ratio, more shrivelled kernel ratio and more double kernel ratio then picked
from the ground; in case of the samples which are picked from ground, have more nut
weight, nut size and good kernel ratio from picked from brunch, and this situation is
varied according to “variety x application”interaction; from the other properties such as
kernel percent, blank nut ratio, kernel weight, kernel size, full pellicle removal ratio,
average pellicle removal ratio and small nut ratio, there is no significant differences
between applications