Bu çalışma, Rize ilinde yetiştirilen yerel elma çeşitlerinin bazı özelliklerini
belirlemek amacıyla 2008-2010 yılları arasında yürütülmüştür. Çalışma süresince
belirlenen 17 adet yazlık ve 60 adet kışlık olmak üzere toplam 77 farklı çeşitte meyve
ağırlığı, meyve boyu ve eni, çekirdek sayısı, meyve et sertliği, meyve et ve kabuk rengi,
suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı (SÇKM), titre edilebilir asitlik miktarı
(TA) ve pH incelenmiştir. Ayrıca çeşitlerin çiçeklenme ve hasat tarihleri de tespit
edilmiştir. Yazlık çeşitlerde meyve ağırlığı 11.67-252.01 g, meyve boyu 31.28-71.93
mm, meyve eni 26.42-87.94 mm, SÇKM % 9.0-16.1, TA % 0.1-1.5 ve pH 2.9-4.6,
kışlık çeşitlerde meyve ağırlığı 38.23-265.18 g, meyve boyu 41.22-77.90 mm, meyve
eni 43.29-86.60 mm, SÇKM % 7.8-14.8, TA % 0.1-1.5, pH 2.8-4.1 olarak
belirlenmiştir. Çiçeklenme tarihleri yazlık çeşitlerde 30 Mart-18 Mayıs, kışlık çeşitlerde
ise 14 Nisan-10 Haziran arasında dağılım göstermiştir. Hasat tarihleri yazlık çeşitlerde 5
Temmuz-25 Ağustos, kışlık çeşitlerde 27 Eylül-26 Ekim arasında olmuştur.,
This research was carried out to determine certain attributes of local apple
cultivars grown in Rize province during the years 2008-2010. Fruit weight, fruit length
and width, kernel number, fruit firmness, fruit skin and flesh color, soluble solid
content, titreable acidity and pH were studied in a total of 77 local apple varieties,
consisting of 17 summer and 60 winter types. In addition, flowering and harvesting
dates of the varieties were observed. In the summer varieties evaluated fruit weight,
fruit length and fruit width were within the ranges of 11.67–252.01 g, 31.28–71.93 mm
and 26.42–87.94 mm, respectively. Soluble solid content, titreable acidity and pH
varied from 9.0 to 16.1%, from 0.1 to 1.5%, and from 2.9 to 4.6, respectively. In the
winter varieties, the respective ranges for fruit weight, fruit length, fruit width, soluble
solid content, titreable acidity and pH were as follows: 38.23–265.18 g, 41.22–77.90
mm, 43.29–86.60 mm, 7.8–14.8%, 0.1–1.5% and 2.8–4.1. Flowering dates ranged from
30 March to 18 May in the summer varieties and from 14 April to 10 Jun for the winter
varieties. Harvesting dates for the summer and the winter varieties varied from 5 July to
25 August and from 27 September to 26 October, respectively.