DSpace Repository

Akıncılar Yöresinde Doğal Olarak Yetişen Kuşburnu (Rosa spp.) Seleksiyon Yoluyla Islahı

Show simple item record

dc.contributor.author Sağır, Sultan
dc.date.accessioned 2022-08-12T08:31:59Z
dc.date.available 2022-08-12T08:31:59Z
dc.date.issued 2010
dc.date.submitted 2010
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1173
dc.description.abstract Bu çalışma, Sivas ilinin Akıncılar ilçesinde doğal olarak yetişen kuşburnu populasyonundan üstün özelliklere sahip genotiplerin belirlenmesi amacıyla 2008 ve 2009 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmanın ilk yılında 55 kuşburnu genotipinden meyve örneği alınmış ve seleksiyon kriterleri doğrultusunda yapılan değerlendirmeler sonucu dokuz tip ümitvar olarak seçilmiştir. İkinci yıl seçilen dokuz genotipin fenolojik, morfolojik ve pomolojik özellikleri belirlenmiştir. Seçilen genotiplerde meyve ağırlıkları 1,65 g (SVS – 48) – 2,78 g (SVS – 53), meyve eti oranı % 63,89 (SVS – 09) - % 75,01 (SVS – 10), C vitamini değerleri 438,64 mg/100 g (SVS – 41) – 766,07 mg/100 g (SVS – 14); toplam kuru madde % 34,61 (SVS – 13) - % 45,52 (SVS – 09), suda çözünebilir kuru madde miktarları % 23,27 (SVS – 41) - % 33,91 (SVS – 13) değerleri arasında değişmiştir., en_US
dc.description.abstract This study aimed to breeding by selection of promising wild rose hip genotypes grown in Akıncılar province (Sivas, Turkey) during 2008 and 2009 years. In the first year of the study nine promising genotypes were selected among 55 rose hip genotypes from point of view of selection criteria. In the second year, phenological, morphological and pomological characteristics of nine promising genotyps were determined. Some important fruit characteristics of genotypes were evaluated in the study; the average fruit weights were between 1,65 g (SVS – 48) – 2,78 g (SVS – 53); fruit flesh ratios were between 63,89 % (SVS – 09) - 75,01 % (SVS – 10); the vitamin C contents were between 438,64 mg/100 g (SVS – 41) – 766,07 mg/100 g (SVS – 14); the total dried matter amounts were between the fruit flesh ratios were between 56,86 % (SVS – 09) - 76,49 % (SVS – 10); the total dry matter contents were between 34,61 % (SVS – 13) - 45,52 % (SVS – 09), and the soluble solid contents were between 23,27 % (SVS – 41) - 33,91 % (SVS – 13). İmrovement of Rosa hips (Rosa spp.) by selection wildly grown in Akıncılar (Sivas/Turkey) province. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Akıncılar, Rosa hip, Rosa spp., Selection Breeding,Kuşburnu, Rosa spp., Seleksiyon, Islah en_US
dc.title Akıncılar Yöresinde Doğal Olarak Yetişen Kuşburnu (Rosa spp.) Seleksiyon Yoluyla Islahı en_US
dc.title.alternative BREEDING BY SELECTION OF WILD ROSE HIP TYPES (Rosa spp.) GROWN IN AKINCILAR (SĠVAS/TURKEY) PROVINCE en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account