dc.contributor.advisor |
Prof.Dr. Balta, Mehmet Fikret |
|
dc.contributor.author |
Kul, Ebubekir |
|
dc.date.accessioned |
2022-08-10T08:00:49Z |
|
dc.date.available |
2022-08-10T08:00:49Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.date.submitted |
2020 |
|
dc.identifier.uri |
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/115 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışma, Çakıldak fındık çeşidinde eko-coğrafik bölgelere bağlı olarak
biyokimyasal özelliklerdeki değişimi belirlemek amacı ile 2017 ve 2018 yıllarında
yürütülmüştür. Bu amaçla Çatalpınar, Kabataş, Aybastı ilçelerinde yer alan ve 0-250,
250-500, 500-750 ve 750 m rakımın üzerinde Çakıldak fındık çeşidi ile tesis edilmiş 4
bahçe seçilmiştir. Çalışmada biyokimyasal özellikler olarak yağ, protein ve kül oranı,
toplam fenolik bileşikler ve antioksidan kapasitesi (DPPH ve FRAP testine göre)
incelenmiştir. Eko-coğrafik bölgelere bağlı olarak yağ oranı %52.13 (Çatalpınar) ile
%56.19 [Aybastı (Çukur)], protein oranı %18.72 (Çatalpınar) ile %18.87 (Kabataş),
kül oranı %2.05 (Kabataş) ile %2.28 (Çatalpınar), toplam fenolik içeriği 489.4 mg 100
g-1 [Aybastı (Ortaköy)] ile 621.6 mg 100 g-1 (Çatalpınar) ve toplam flavonoid içeriği
45.2 mg 100 g-1 [Aybastı (Ortaköy)] ile 49.4 mg 100 g-1 (Çatalpınar), antioksidan
kapasitesi DPPH testine göre 794.0 μmol 100 g-1 (Kabataş) ile 1142.2 μmol 100 g-1
(Çatalpınar) ve FRAP testine göre 1116.0 μmol 100 g-1 [Aybastı (Ortaköy)] ile 1516.9
μmol 100 g-1 (Çatalpınar) arasında tespit edilmiştir.
Ortalama verilere göre; kül oranı, toplam fenolik içeriği, toplam flavonoid
içeriği ve antioksidan kapasitesi üzerine eko-coğrafik bölgelerin önemli bir etkisinin
olduğu, buna karşılık yağ ve protein oranı üzerine ise önemli bir etkisinin olmadığı
tespit edilmiştir. Ortalama verilere göre protein oranı üzerine eko-coğrafik bölgenin
etkisi önemsiz çıkmasına rağmen, bu özelliğin yıldan yıla farklılık gösterebileceği
belirlenmiştir. Genel olarak, Çatalpınar eko-coğrafik bölgesinde yetiştirilen Çakıldak
çeşidine ait meyvelerin biyokimyasal içeriklerinin diğer eko-coğrafik bölgelere göre
daha yüksek olduğu belirlenmiştir |
en_US |
dc.description.tableofcontents |
This study was carried out in order to determine the change in biochemical
properties of Çakıldak hazelnut cultivars due to eco-geographic regions, in 2017 and
2018 years. For this purpose, established with Çakıldak hazelnut cultivar an altitude
of 0-250, 250-500, 500-750 and above 750 m were selected 4 orchards. In the study,
oil, protein and ash ratio, total phenolic content, total flavonoids content and
antioxidant capacity (according to DPPH and FRAP assays) as biochemical properties
were investigated. Depending on the eco-geographic regions, was determined from
52.13% (Çatalpınar) to 56.19% [Aybastı (Çukur)] for oil ratio, 18.72% (Çatalpınar) to
18.87% (Kabataş) for protein ratio, 2.05% (Kabataş) to 2.28% (Çatalpınar) for ash
ratio, 489.4 mg 100 g-1 [Aybastı (Ortaköy)] to 621.6 mg 100 g-1 (Çatalpınar) for total
phenolic content, 45.2 mg 100 g-1 [Aybastı (Ortaköy)] to 49.4 mg 100 g-1 (Çatalpınar)
for total flavonoid content and antioxidant capacity was found 794.0 μmol 100 g-1
(Kabataş) to 1142.2 μmol 100 g-1 (Çatalpınar) according to DPPH test and 1116.0
μmol 100 g-1 [Aybastı (Ortaköy)] to 1516.9 μmol 100 g-1 (Çatalpınar) according to
FRAP test.
According to the average data, it was found that eco-geographic regions had a
significant effect on ash ratio, total phenolic content, total flavonoid content and
antioxidant capacity, whereas it had no significant effect on oil and protein ratio.
Although the effect of eco-geographic regions on oil and protein ratio is not significant
according to the average data, it has been determined that there are significant changes
in this trait for year to year. The biochemical content of fruit belonging to Çakıldak
cultivar grown Çatalpınar eco-geographic region was generally higher than other ecogeographic
regions. |
en_US |
dc.language.iso |
tur |
en_US |
dc.publisher |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Fındık, Eko-coğrafik, Yağ, Protein, Toplam Fenolik, Antioksidan. |
en_US |
dc.subject |
Hazelnut, Eco-geographic, Oil, Protein, Total Phenolic, Antioxidant. |
en_US |
dc.title |
Çakıldak Fındık Çeşidinde Kimyasal Özelliklerin Ekocoğrafik Bölgelere Göre Değişimi |
en_US |
dc.title.alternative |
VARIATION ACCORDING TO ECO-GEOGPRAPHIC REGIONS OF CHEMICAL PROPERTIES IN ÇAKILDAK HAZELNUT VARIETY |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Ordu Üniversitesi |
en_US |
dc.contributor.department |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |