DSpace Repository

Gümüşhane İlinde Yetişen Kiraz (prunus avium l.) Tiplerinin Pomolojik Özellikleri

Show simple item record

dc.contributor.author Turan, Bülent
dc.date.accessioned 2022-08-12T08:08:20Z
dc.date.available 2022-08-12T08:08:20Z
dc.date.issued 2010
dc.date.submitted 2010
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1145
dc.description.abstract Bu çalışma 2008 ve 2009 yıllarında, Gümüşhane ili Merkez, Torul ve Kürtün ilçelerinde yetiştirilen kiraz (Prunus avium L.) tiplerinin pomolojik özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada 36 kiraz tipinden üstün özelliklere sahip olan 6 tip seçilmiştir. Tiplerin seçiminde tartılı derecelendirme metodu kullanılmıştır. Tartılı derecelendirmede ağırlık, meyve tadı, meyve eti oranı (%), SÇKM/TEA gibi kriterler kullanılmıştır. Yıllar arasında küçük farklılıklar olmasına rağmen genel olarak benzer sonuçlar elde edilmiştir. Yapılan değerlendirme sonucunda 29 K 24, 29 K 03, 29 K 29, 29 K 27, 29 K 23 ve 29 K 22 kiraz tiplerinin diğerlerinden daha üstün olduğu belirlenmiştir. Çalışmada ümitvar olarak belirlenen 6 tipin, her iki deneme yılında (2008-2009) elde edilen sonuçların ortalamasına göre, meyve ağırlık değeri 6,8 g ile 9,8 g; meyve eti oranının %94,1 ile %95,6; SÇKM/TEA‟nın %27,1 ile %36,1 arasında değiştiği bulunmuştur., en_US
dc.description.abstract This study was carry out to determine the pomological traits of sweet cherry ( Prunus avium L.) types which are grown in Center of GümüĢhane, Torul and Kürtün provinces in 2008 and 2009 years. In this study, 6 promising sweet cherry types were selected from 36 sweet cherry types selected from populations. Weighted Ranging Method was used to evaluate the types. Weighted Ranging Method was done according to criteria regarding, fruit wieght, taste, fruit flesh/ratio, total soluble solids/TA. Generally, similar results were obtained despite little differences between years. As a result of this study, 29 K 24, 29 K 03, 29 K 29, 29 K 27, 29 K 23 and 29 K 22 types were determined as promising types. In the selected 6 types fruit wieght was changed from 6,8 g to 9,8 g; fruit flesh/seed rate from 94,1% to 95,6%; total soluble solids/TA from 27,1 % to 36,1 %. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Kiraz, Prunus avium L, Pomoloji, Tip, Gümüşhane,Sweet Cherry, Prunus avium L, Pomology, Type, Gümüşhane en_US
dc.title Gümüşhane İlinde Yetişen Kiraz (prunus avium l.) Tiplerinin Pomolojik Özellikleri en_US
dc.title.alternative POMOLOGICAL CHARACTERISTICS OF LOCAL SWEET CHEERY ( Prunus avium L.) TYPES IN GÜMÜŞHANE PROVINCE en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account